Jedz zioła – szczypiorek

szczypiorek

Szczypiorek (Allium schoenoprasum) jest rośliną z gatunku czosnkowatych. Rozpowszechniony jest przede wszystkim w Europie, Azji oraz Ameryce północnej w stanie dzikim. Roślina nie tylko jest dobrym dodatkiem do potraw, ponadto charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi (m.in. wzmacnia odporność organizmu, wspomaga przemianę materii). 

Szczypior to roślina tworząca zwarte kępy, które składają się z liści oraz pędów kwiatowych. Osiąga około 25 centymetrów wysokości. Cienkie cebule skupiają się na podziemnym kłączu. Roślina posiada liczne, rurkowate i ciemnozielone liście. Kwiaty kwitną od maja do czerwca. Specyficzny zapach szczypiorku jest zasługą obecnym w nim związkom siarki. Zioło charakteryzuje się ostrym, lekko słodkawym smakiem.

Lista właściwości zdrowotnych szczypiorku jest długa. Przede wszystkim liście rośliny zawierają duże ilości witaminy C, która wspomaga asymilację żelaza w organizmie, oraz aktywuje enzymy. Szczypiorek to także witamina B2, wspomagająca przede wszystkim przemianę materii, jak i wspomagająca produkcję czerwonych krwinek w organizmie.

Zioło zawiera ponadto:

  • witaminę B1
  • witaminę K
  • karoten
  • kwas foliowy
  • potas
  • sód
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • żelazo

Ze względu na obecność wielu witamin oraz minerałów, roślina pomaga na wiele schorzeń:

  • wzmacnia siły obronne organizmu
  • zapobiega infekcjom wirusowym
  • przyśpiesza trawienie
  • lekko obniża ciśnienie krwi
  • usprawnia pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • usuwa toksyny
  • przyspiesza gojenie się ran

Ważne! Świeżo pokrojony szczypiorek łagodzi kaszel, zwiększa wydalanie śluzu w drogach oddechowych podczas przeziębienia.

Olejki eteryczne zawarte w szczypiorze, wzmacniają błony śluzowe oskrzeli, a także struny głosowe.

Regularne spożywanie rośliny wpływa na polepszenie układu trawiennego, ponieważ przyśpiesza trawienie oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.

Ważne! Cenne właściwości szczypiorku wspomagają proces laktacji.

Szczypior i uroda

Zaleca się codzienne spożywanie szczypiorku dla urody. Zawarte w roślinie witaminy korzystnie wpływają na kondycję skóry, zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

Dieta szczypiorkowa ponadto pomaga:

  • w walce z trądzikiem
  • zatrzymuje wypadanie włosów (poprawia ich wzrost oraz zmniejsza łamliwość)

 

Ciekawostki:

– Nazwa „szczypiorek” pochodzi od łacińskiego słowa „cepa”, co oznacza cebulę.

– Szczypiorek jest popularną przyprawą ozdobną w kuchni francuskiej oraz chińskiej.

Katarzyna Redmerska

 

635 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?