Koper ogrodowy (Anethum graveolens) jest jednoroczną rośliną, która charakteryzuje się szerokim zastosowaniem nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie, jak i dietetyce.
Koper należy do rodziny selerowatych. Roślina ma około metra wysokości, charakteryzuje się nagą oraz rozgałęzioną łodygą, porośniętą z rzadka igiełkowymi listkami. Kwiaty rośliny przybierają barwę żółtą. Jej owocem jest rozłupnia, która składa się z dwóch rozłupek nazywanych nasionami – zawierają one olejki eteryczne (stanowią materiał siewny oraz surowiec wykorzystywany w ziołolecznictwie i przemyśle spożywczym).
Nasiona jak i samo ziele kopru charakteryzuje się przyjemnym korzennym zapachem oraz smakiem (dzięki obecności olejków eterycznych). Właściwości lecznicze koper zawdzięcza przede wszystkim obecności dużej ilości:
- witaminy C
- witamin z grupy A, D, B
- wapnia
- żelaza
- fosforu
Napar z liści bądź nasion kopru obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na procesy trawienne.
Ważne! Maluchom pomaga na uciążliwe kolki.
Surowcem leczniczym kopru ogrodowego jest zarówno ziele, jak i nasiona. Obecne w roślinie olejki eteryczne w większej ilości występują w nasionach.
Ważne! Olejek eteryczny z kopru ma silne właściwości terapeutyczne.
Zastosowania zdrowotne z olejku:
- leczenie trudno gojących się ran
- leczenie infekcji bakteryjnych
- relaksujące działanie na ciało (także mięśnie w rejonie jelit, dzięki czemu przynosi ulgę w różnego rodzaju skurczach, bólach, wzdęciach).
U osób starszych koper ogrodowy stosowany jest, jako środek rozkurczowy oraz zwiększający wydzielanie soku żołądkowego. Suchy wyciąg z kopru podaje się osobom dorosłym, które cierpią na przewlekłe spastyczne zapalenie jelit, a także chorobę wieńcową.
Ważne! W ziołolecznictwie stosuje się koper, jako środek, który reguluje pracę jelit oraz łagodzący kaszel.
Surowce zielarskie kopru mają także zastosowanie w kosmetyce. Olejek koperkowy jest składnikiem past do zębów, płukanek do ust, mydeł, perfum, wód zapachowych. Napar z owoców kopru jest stosowany do przemywania cery tłustej oraz przetłuszczających się włosów.
Ciekawostki:
- W czasach średniowiecznych koper był jednym z najczęściej uprawianych ziół. Znajdował zastosowanie nie tylko, jako przyprawa, ale także cenny dodatek do eliksirów o czarodziejskiej mocy.
- Łacińska nazwa kopru wywodzi się od greckiego anethos, czyli „wiotki”. Drugi człon zaś składa się z dwóch innych słów: gravis – „ciężki” oraz olens – „pachnący”.
Katarzyna Redmerska
2,927 total views, 1 views today