Jedz zioła – lawenda

lawenda

Lawenda lekarska, wąskolistna (Lavandula angustifolia) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną wykazującą liczne właściwości zdrowotne (m.in. łagodzi ból, wspomaga pracę układu trawiennego), ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz perfumeryjnym.

Pierwsze wzmianki o lawendzie pochodzą z 65 roku n.e., kiedy to wodę w łaźniach perfumowano właśnie lawendą. Gałązki lawendy wykorzystywano, jako kadzidła i lekarstwo na choroby zakaźne.

Lawenda wąskolistna kwitnie między czerwcem a wrześniem. Charakteryzuje się silnym oraz przyjemnym zapachem. Jest półkrzewem rosnącym na wysokość 15 – 60 cm. Surowcami zielarskimi lawendy są zarówno kwiaty, jak i pozyskiwany olejek.

Ważne! Roślina charakteryzuje się właściwościami uspokajającymi oraz wyciszającymi – kilka gałązek lawendy postawionych w wazonie obok łóżka pozwala cieszyć się spokojnym snem.

Kwiaty lawendy to źródło wielu zdrowotnych składników. Wśród nich znajdują się garbniki, które należą do substancji aktywnych obecnych w ziołach leczniczych. Działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, łagodzą dolegliwości skórne, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego. W kwiatach lawendy ponadto znajdują się sole mineralne i kwasy organiczne. Do innych substancji aktywnych należą:

  • fitosterole (przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu)
  • antocyjany (związki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym, antyalergicznym)
  • triterpeny (właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe)

Lawenda zapobiega nadmiernemu rozwojowi flory bakteryjnej, ma właściwości znieczulające, bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Ponadto:

  • pobudza krążenie
  • umacnia system nerwowy
  • działa rozkurczowo
  • zapobiega infekcjom bakteryjnym układu moczowego

Lawenda wspomaga działanie układu immunologicznego, przyczyniając się do wzmocnienia odporności organizmu.

Ważne! Z kwiatów lawendy pozyskuje się olejek eteryczny wykorzystywany w aromaterapii, a także leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Ma on korzystny wpływ na (m.in. na układ oddechowy, nerwowy, pokarmowy).

Lawendę stosuje się w leczeniu:

  • zmian trądzikowych
  • owrzodzeń
  • ran
  • łuszczycy

Dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym, odmładzającym, antyseptycznym – lawenda wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Znajduje się w tonikach dla wrażliwej oraz delikatnej skóry, kremach, maseczkach, płynach do kąpieli.

Olejek lawendowy działa pobudzająco na krążenie krwi, dzięki czemu to idealny środek do walki z cellulitem. Wykorzystywany jest także do masażu, działając wyciszająco.

Na bazie lawendy powstały także szampony i odżywki, które przyśpieszają wzrost włosów oraz pomagają w pozbyciu się łupieżu. Lawenda znajduje się w perfumach, wodach kolońskich.

Ciekawostki:

– Lawenda wywodzi się od łacińskiego „lavandula”, co oznacza „myć się” i do tego celu stosowano ją już w starożytności.

– W czasie I wojny światowej olejem z lawendy opatrywano rany żołnierzom.

Katarzyna Redmerska

 

277 total views, 1 views today

One thought on “Jedz zioła – lawenda

Odpowiedz na „GosiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Why ask?