Jedz zioła – biedrzeniec anyż

anyż

Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum) zwany anyżkiem – pochodzi najprawdopodobniej z Afryki Północnej, Egiptu oraz Azji Mniejszej. Największe plantacje anyżu znajdują się w Hiszpanii. Roślina znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości (m.in. na dolegliwości układu trawiennego).

Biedrzeniec wyróżnia się delikatnym pokrojem i z reguły nie przekracza wysokości 50 cm. Łodyga jest wzniesiona, owłosiona oraz rozgałęziona. W środkowej części rośliny rosną liście trzy bądź pięciokrotnie pierzaste, górna część pędu pokryta jest krótkoogonkowymi liśćmi. Kwiaty mają barwę białawą lub różową i są zebrane w złożone baldachy. Owoce anyżku są szaro – żółte bądź zielono – brązowe, o kształcie żeberkowo – pługowato – jajowatym.

Szczególnymi walorami zdrowotnymi charakteryzują się owoce anyżku, zawierające około 90% etanolu oraz około 6% olejku eterycznego – te dwa składniki odpowiadają za specyficzny anyżowy zapach i słodkawo – korzenny smak.

Ważne! Surowcem zielarskim anyżku są owoce, z których można otrzymać olejek eteryczny. Świeże listki można dodawać (m.in. do sałatek, sosów słodko – kwaśnych).

Olejek eteryczny polecany jest w leczeniu nieżytu gardła oraz oskrzeli. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, olejek anyżowy stosowany jest do odkażania ran, a także w chorobach skórnych (m.in. świerzb).

W roślinie znajdują się związki flawonowe, fityna, kwasy organiczne oraz pewne ilości zdrowych tłuszczy, węglowodanów i białka. Ze związków mineralnych zaś:

  • bor
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • żelazo
  • mangan
  • sód
  • potas

Anyż w medycynie ma zastosowanie jako składnik:

  • leków wykrztuśnych
  • leków na dolegliwości przewodu pokarmowego
  • jako środek pobudzający laktację
  • środków na przeziębienie

Napary oraz odwary z owoców biedrzeńca stosowane są w różnych dolegliwościach układu trawiennego (m.in. nieżyt żołądka i jelit, zapalenie błony śluzowej żołądka).

Anyż ma także zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym, konkretnie chodzi tutaj o pozyskiwany z owoców olejek eteryczny – wykorzystywany jest w płynach do płukania jamy ustnej oraz w pastach do zębów.

Ciekawostki:

– Roślinę w starożytności stosowano, jako lek odtruwający po ukąszeniu węża.

– W Polsce biedrzeniec uprawiany jest od średniowiecza, kiedy to został sprowadzony przez benedyktynów. 

Katarzyna Redmerska

228 total views, 8 views today

Dodaj komentarz

Why ask?