
Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum) zwany anyżkiem – pochodzi najprawdopodobniej z Afryki Północnej, Egiptu oraz Azji Mniejszej. Największe plantacje anyżu znajdują się w Hiszpanii. Roślina znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości (m.in. na dolegliwości układu trawiennego).
Biedrzeniec wyróżnia się delikatnym pokrojem i z reguły nie przekracza wysokości 50 cm. Łodyga jest wzniesiona, owłosiona oraz rozgałęziona. W środkowej części rośliny rosną liście trzy bądź pięciokrotnie pierzaste, górna część pędu pokryta jest krótkoogonkowymi liśćmi. Kwiaty mają barwę białawą lub różową i są zebrane w złożone baldachy. Owoce anyżku są szaro – żółte bądź zielono – brązowe, o kształcie żeberkowo – pługowato – jajowatym.
Szczególnymi walorami zdrowotnymi charakteryzują się owoce anyżku, zawierające około 90% etanolu oraz około 6% olejku eterycznego – te dwa składniki odpowiadają za specyficzny anyżowy zapach i słodkawo – korzenny smak.
Ważne! Surowcem zielarskim anyżku są owoce, z których można otrzymać olejek eteryczny. Świeże listki można dodawać (m.in. do sałatek, sosów słodko – kwaśnych).
Olejek eteryczny polecany jest w leczeniu nieżytu gardła oraz oskrzeli. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, olejek anyżowy stosowany jest do odkażania ran, a także w chorobach skórnych (m.in. świerzb).
W roślinie znajdują się związki flawonowe, fityna, kwasy organiczne oraz pewne ilości zdrowych tłuszczy, węglowodanów i białka. Ze związków mineralnych zaś:
- bor
- wapń
- magnez
- fosfor
- żelazo
- mangan
- sód
- potas
Anyż w medycynie ma zastosowanie jako składnik:
- leków wykrztuśnych
- leków na dolegliwości przewodu pokarmowego
- jako środek pobudzający laktację
- środków na przeziębienie
Napary oraz odwary z owoców biedrzeńca stosowane są w różnych dolegliwościach układu trawiennego (m.in. nieżyt żołądka i jelit, zapalenie błony śluzowej żołądka).
Anyż ma także zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym, konkretnie chodzi tutaj o pozyskiwany z owoców olejek eteryczny – wykorzystywany jest w płynach do płukania jamy ustnej oraz w pastach do zębów.
Ciekawostki:
– Roślinę w starożytności stosowano, jako lek odtruwający po ukąszeniu węża.
– W Polsce biedrzeniec uprawiany jest od średniowiecza, kiedy to został sprowadzony przez benedyktynów.
Katarzyna Redmerska
1,251 total views, 1 views today