Truskawki, truskawki…

Powstały w XVII w. ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek – wirginijskiej oraz chilijskiej.
Sezon truskawkowy w pełni. Do woli możemy delektować się tymi smacznymi owocami.

Truskawki to nie tylko rozkosz smaku, to również samo zdrowie – znajduje się w nich bogactwo witamy C i soli organicznych poprawiających między innymi przemianę materii. Korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną, jak i regulują  wydzielanie żółci i pracę wątroby.

Truskawki zawierają witaminę A, B1, B2, E oraz PP. Truskawki, to również żelazo – ważny pierwiastek dla nas kobiet. Te smaczne owoce chronią przed anemią. Działają także dobroczynnie na serce – obniżają poziom cholesterolu.

Truskawki nie tylko leczą, ale również uwaga! dodają urody. Zawarty w nich wapń i fosfor wzmacnia zęby i kości.

Co do wpływu na zęby:

  • częste spożywanie truskawek zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego
  • truskawka ma również właściwości wybielające i oczyszczające, a dzięki właściwościom antybakteryjnym odświeża oddech.

Dzięki pałaszowaniu tych smacznych owoców możesz schudnąć. Zawierają one dużą ilość wody, pomagając pozbyć się toksyn z organizmu. Dzięki temu nie zalegają one w organizmie, przez co spadek wagi ciała następuje o wiele szybciej. W odchudzaniu pomaga również obecność bromeliny, która ułatwia spalanie tłuszczu.

Jedzenie truskawek, to gwarancja pięknych włosów. Zawarte w nich kwasy owocowe oczyszczają skórę głowy i regulują pracę gruczołów łojowych. Obecność manganu wpływa na strukturę włosa.

Truskawki mają właściwości odmładzające (dzięki zawartości witaminy A, C i E),  znakomicie nawilżają i truskawkiodświeżają skórę – to zasługa witamin z grupy B, które wpływają na gospodarkę wodno – lipidową skóry.

Dzięki witaminie C, oraz zawartości flawonów i flawonidów, dodaje się je do preparatów likwidujących przebarwienia skóry.

Są naturalnymi blokerami promieni UVA i UVB, dlatego też wykorzystuje się je w produkcji preparatów do opalania.

Wyciąg z truskawek wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej i przesuszonej.

Truskawki (dokładnie ich orzeszki), to źródło antyoksydantów, kwasu linolowego i oleinowego. Stosowanie oleju z owoców uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych skóry.

Rozgniecione owoce stosuje się na egzemy , w walce z piegami i wągrami.

Aromat truskawek używany jest jako kompozycja zapachowa wielu kosmetyków.

Ciekawostki:

  •  truskawki są niskokaloryczne, w 100 gramach tych owoców znajdują się tylko 32 kalorie
  • niewyrośnięte i zniekształcone truskawki wskazują na niedobór magnezu, potasu i innych mikroelementów. Piękny i dojrzały owoc, to gwarancja dużej ilości witamin, szczególnie witaminy C

Truskawki najlepiej jeść surowe bez dodatków, wtedy ich zdrowotne właściwości wykorzystamy najlepiej.

Należy pamiętać, że truskawki uczulają, objawem alergii są najczęściej pokrzywki. Osoby wrażliwe na salicylany powinny ostrożnie wprowadzać truskawki  do swojej diety – są bogatym źródłem tych związków.

W przypadku, gdy nie cierpimy na powyższe dolegliwości, zajadajmy truskawki do woli. Pamiętajmy – sezon na te owoce nie trwa całe lato.

Kasia_gazeta

 

Katarzyna Janina Redmerska – dziennikarka, felietonistka, pisarka. Związana m.in.: z „Gazetą Prowincjonalną Ziemi Kłodzkiej BRAMA”, „Nieznanym Światem”, „Libertasem”.

 

 

1,712 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?