Strrraszna dynia …

No właśnie, nie jest straszna. Ci wszyscy, co uważają, że dynia nadaje się tylko do halloween’owskich dekoracji, są w dużym błędzie.

Dynia działa dobroczynnie zarówno na nasze zdrowie jak i urodę – zasługą jest bogactwo witamin: B1, B2, A, E, PP, C.  Także minerały:
– sód
– potas
– żelazo
– magnez
– wapń 
Nie można zapomnieć o kwasie foliowym, pantotenowym, błonniku oraz pektynach.

Zajadanie się dynią gwarantuje nam utrzymanie w dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. Spowalniają się również procesy starzenia.

Co istotne, warzywo możemy jeść bez ograniczeń, bo jest niskokaloryczne – 100 g dostarcza od 15 do 28 kcal.

Dynia jest lekkostrawna, nie powoduje alergii, działa odkwaszająco na organizm.

Enzymy zawarte w miąższu delikatnie złuszczają naskórek, przyczyniając się do jego odnowy.

Dynia ponadto:

  • pobudza trawienie i odtruwa jelita
  • pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego
  • pomaga zredukować tkankę tłuszczową i obniża poziom tłuszczów we krwi
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • odciąża trzustkę, wzmacnia osłonki włókien nerwowych, działa uspokajająco i moczopędnie 

Dzięki obecności beta – karotenu, dynia wspomaga układ odpornościowy, obniża ryzyko choroby wieńcowej.

Mówiąc o dyni nie można pominąć pestek – to prawdziwe bogactwo samych dobroci dla organizmu.

Zawarta w dyni lecytyna wpływa korzystnie na procesy przemiany materii. Lecytyna bierze udział w syntezie przekaźników bodźców nerwowych tym samym wpływając na pracę mózgu i układu nerwowego.

Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się wielu pasożytów m.in.: owsików.

Dynia zwiększa płodność i sprawność seksualną – wszystko dzięki obecności cynku, który chroni prostatę, poprawia sprawność seksualną i wpływa na żywotność plemników.

Z pestek powstaje aromatyczny olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Zaaplikowany skórze nawilża ją, poprawia napięcie, spłyca zmarszczki, zmniejsza podrażnienia, wspomaga procesy regeneracyjne, wspiera kurację antycellulitową.

Ciekawostki:

– 100 g dyni dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A

– dynia nie traci właściwości odżywczych po ugotowaniu, jest więc równie cenna dla zdrowia po przetworzeniu

 

Katarzyna Janina Redmerska

 

 

1,563 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?