No właśnie, nie jest straszna. Ci wszyscy, co uważają, że dynia nadaje się tylko do halloween’owskich dekoracji, są w dużym błędzie.
Dynia działa dobroczynnie zarówno na nasze zdrowie jak i urodę – zasługą jest bogactwo witamin: B1, B2, A, E, PP, C. Także minerały:
– sód
– potas
– żelazo
– magnez
– wapń
Nie można zapomnieć o kwasie foliowym, pantotenowym, błonniku oraz pektynach.
Zajadanie się dynią gwarantuje nam utrzymanie w dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. Spowalniają się również procesy starzenia.
Co istotne, warzywo możemy jeść bez ograniczeń, bo jest niskokaloryczne – 100 g dostarcza od 15 do 28 kcal.
Dynia jest lekkostrawna, nie powoduje alergii, działa odkwaszająco na organizm.
Enzymy zawarte w miąższu delikatnie złuszczają naskórek, przyczyniając się do jego odnowy.
Dynia ponadto:
- pobudza trawienie i odtruwa jelita
- pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego
- pomaga zredukować tkankę tłuszczową i obniża poziom tłuszczów we krwi
- wzmacnia układ odpornościowy
- odciąża trzustkę, wzmacnia osłonki włókien nerwowych, działa uspokajająco i moczopędnie
Dzięki obecności beta – karotenu, dynia wspomaga układ odpornościowy, obniża ryzyko choroby wieńcowej.
Mówiąc o dyni nie można pominąć pestek – to prawdziwe bogactwo samych dobroci dla organizmu.
Zawarta w dyni lecytyna wpływa korzystnie na procesy przemiany materii. Lecytyna bierze udział w syntezie przekaźników bodźców nerwowych tym samym wpływając na pracę mózgu i układu nerwowego.
Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się wielu pasożytów m.in.: owsików.
Dynia zwiększa płodność i sprawność seksualną – wszystko dzięki obecności cynku, który chroni prostatę, poprawia sprawność seksualną i wpływa na żywotność plemników.
Z pestek powstaje aromatyczny olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Zaaplikowany skórze nawilża ją, poprawia napięcie, spłyca zmarszczki, zmniejsza podrażnienia, wspomaga procesy regeneracyjne, wspiera kurację antycellulitową.
Ciekawostki:
– 100 g dyni dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
– dynia nie traci właściwości odżywczych po ugotowaniu, jest więc równie cenna dla zdrowia po przetworzeniu
Katarzyna Janina Redmerska
1,563 total views, 1 views today