Pomysły na obiad bożonarodzeniowy z amerykańską nutą

Boże Narodzenie

Chcesz zaskoczyć bliskich i świętować Boże Narodzenie w amerykańskim stylu? Nic prostszego! Zanim jednak zaczniesz przygotowywać wielką ucztę, pamiętaj, że każdy kraj ma swoje własne zwyczaje świąteczne. Sprawdź, jakie potrawy są najczęściej przygotowywane na stół przez amerykańskie gospodynie.

Przede wszystkim dobra pieczeń

Celebrowanie Bożego Narodzenia w iście amerykańskim stylu nie może się obyć bez soczystej pieczeni. Zajmuje ona główne miejsce na świątecznym stole. Najczęściej przygotowywany jest indyk z piekarnika, nadziewany warzywami, chlebem lub ryżem. Chętnie przyrządza się także pieczoną w całości kaczkę lub gęś z różnorodnym farszem, np. z grzybów lub kaszą kukurydzianą z dodatkiem aromatycznych ziół. Ogromną popularnością cieszy się również szynka wieprzowa podawana na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Żeberka w glazurze i pieczony drób – popularne dania na Boże Narodzenie

W niektórych regionach Stanów Zjednoczonych popularnym daniem na Boże Narodzenie są inne rodzaje mięs, np. żeberka w glazurze czy pieczony drób. Dlatego też jeśli nie masz zbyt dużo czasu na nadziewanie kaczki czy marynowanie szynki przed pieczeniem, przyrządź dużo lżejsze skrzydełka w miodzie albo w typowym sosie do grilla (w tej roli świetnie się sprawdzi Sos Amerykański BBQ WINIARY).

Dodatki do mięs

Dodatkiem do świątecznych mięs są najczęściej pieczone w całości warzywa dające się przechowywać przez zimę, zwłaszcza marchewki, cebula, brukselka, rzepa czy ziemniaki. Do pieczonego drobiu czy szynki możesz przygotować purée ze słodkich batatów, które w Ameryce jest bardzo popularne. Bulwy najpierw piecz do miękkości, następnie obierz i zmiksuj z dodatkiem śmietany oraz przypraw. Z dodatków obiadowych nie powinno zabraknąć również smażonych ziemniaków, fasoli pieczonej z pomidorami oraz świeżego pieczywa (najlepiej kukurydzianego).

Deser w amerykańskim stylu

Zwieńczeniem sytego obiadu świątecznego są desery. Można się nimi delektować podczas popijania gorącego napoju oraz wspólnej rozmowy. Na tę przyjemną chwilę spędzaną w gronie najbliższych przygotuj ciasto czekoladowe. Typowo amerykańskie brownie na pewno zachwyci gości swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem gorzkiego kakao.

Jakie jeszcze wypieki trafiają na amerykańskie stoły w Boże Narodzenie?

Dużym powodzeniem cieszą się placki dyniowe, marchewkowe, a nawet klasyczny brytyjski pudding chlebowy o charakterystycznym smaku. W wielu domach na święta przyrządza się pochodzący z Anglii trifle. To rodzaj deseru składającego się z warstw nasączonego winem ciasta biszkoptowego, galaretki z owocami i podobnego do kisielu jajecznego sosu custard. Całość ozdabia się dużą ilością puszystej bitej śmietany. Gdy znajdziesz odrobinę czasu w przedświątecznym zamieszaniu, przygotuj nieco prostszą wersję amerykańskiego trifle z dodatkiem kremu z mascarpone i galaretek o różnych smakach. Skorzystaj z dostępnych w zimie świeżych owoców, jak cytrusy, ananasy czy mango. Wierzch deseru możesz ozdobić kawałkami pokruszonych ciasteczek, garścią prażonych płatków migdałowych lub pralinkami kokosowymi.

Świąteczne napoje

Obowiązkowym napojem świątecznym w wielu stanach jest Egg Nog. To rodzaj ajerkoniaku domowej roboty pochodzącego z Wysp Brytyjskich, ale nieco zmodyfikowanego przez mieszkańców Ameryki. Napój ten powstaje zazwyczaj ze śmietanki, mleka, jajek, cukru, przypraw oraz alkoholu i wystarczy kilka łyków, by niejednej osobie dorosłej zakręciło się w głowie. Do świątecznego deseru często serwuje się również grzane wino albo drinki na bazie win, dlatego na koniec świątecznej uczty w amerykańskim stylu przygotuj drink mimosa będący znakomitym połączeniem schłodzonego soku pomarańczowego oraz lekkiego wina musującego.

530 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?