
Nasze ciało składa się z około 70% wody. Jedna trzecia znajdującej się w organizmie wody znajduje się w płynach pozakomórkowych (np.: krew, limfa), a dwie trzecie są obecne wewnątrz komórek. Woda swobodnie przemieszcza się pomiędzy komórkami – mechanizm uzależniony jest od panującego ciśnienia osmotycznego, hydrostatycznego oraz od bilansu wodnego.
Bilans wodny organizmu zależy od ilości płynów jakie przyjmujemy, także pokarmów oraz procesów przemiany materii. W bilansie występują straty wody, które są wynikiem wydalania.
Reasumując: jeżeli nie dostarczymy skórze dostatecznej ilości wody, zacznie się łuszczyć i pojawią się zmarszczki – należy wypijać około 2 litrów wody dziennie (w tym co najmniej połowa powinna być wodą mineralną).
Oto trzy rodzaje napojów, których picie skutecznie wpłynie na kondycję naszego organizmu.
WODA MINERALNA
Woda mineralna zawiera w sobie minerały pozyskane ze skał, z którą miała kontakt (np.: wapń, magnez, potas, sód).
Picie wody mineralnej dostarcza organizmowi niezbędnych makro i mikroelementów. Wspomaga przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w zwalczaniu cellulitu, ujędrnia skórę, odchudza, utrzymuje pH ustroju, zapobiega chorobom nerek, zaparciom, poprawia koncentrację i zdolności umysłowe.
Wody mineralne w zależności od ilości mikroelementów zawartych w 1 litrze dzielą się na:
- Wysokomineralizowane – w swoim składzie mają około 15 procent składników mineralnych.
- Średniomineralizowane – w swoim składzie mają około 10 procent składników mineralnych.
- Niskomineralizowane – w swoim składzie mają około 5 procent składników mineralnych.
Najlepszymi dla naszego organizmu są wody średnio i niskomineralizowane – przede wszystkim dlatego, że zawierają małą ilość sodu (można je pić bez ograniczeń, ale rzecz jasna w granicach rozsądku).
Zbyt duża ilość niektórych składników mineralnych gromadząc się niebezpiecznie w wątrobie bądź nerkach, może doprowadzić do rozwoju niektórych chorób.
SOK POMIDOROWY
Pomidory to „antidotum na zachowanie urody” – wszystko dzięki likopenowi (naturalnemu barwnikowi), który spowalnia efekty starzenia się skóry, jak i również zmniejsza szkodliwe działanie promieni UV.
Likopen ma również duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy (zapobiega agregacji płytek krwi, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych), neutralizuje także wolne rodniki.
Sok pomidorowy, to witamy: A, C, E. Także pierwiastki:
- potas (powoduje, że neutralizowany jest szkodliwy nadmiar soli w organizmie, a mózg i układ nerwowy działają prawidłowo)
- magnez (stabilizuje funkcje układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek)
- brom (działa uspokajająco)
Sok pomidorowy powinny spożywać osoby, które chcą schudnąć – jest niskokaloryczny (w 100 g soku znajduje się około 17 kcal). Obecność błonnika powoduje, że pęcznieje on w jelitach powodując uczucie sytości.
ZIELONA HERBATA
Zbawienna dla urody jest również zielona herbata, która obowiązkowo powinna znaleźć się na liście płynów, które pijemy.
Zawarte w zielonej herbacie polifenole, to bardzo silne antyutleniacze, które przeciwdziałają wolnym rodnikom i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Polifenole wspomagają także ochronę skóry przed szkodliwym promieniowaniem UVB oraz UVA. Dzięki owym enzymom skóra zachowuje jędrność i młody wygląd – udowodnione działanie przeciwzmarszczkowe, to rezultat hamowania aktywności obecnych w skórze enzymów odpowiedzialnych za rozkład kolagenu i elastyny.
Obecność kofeiny i katachin, które pomagają w oczyszczaniu się organizmu z toksyn, jak i spalaniu tłuszczu – zielona herbata redukuje cellulit.
Picie zielonej herbaty poprawia kondycję włosów – przeciwdziała ich wypadaniu i łysieniu m.in.: na tle hormonalnym.
Fluor, który także posiada w swoim składzie zielona herbata, ogranicza powstawanie płytki nazębnej i wzmacnia szkliwo zębów.
W zielonej herbacie znajdziemy ponadto:
- mikroelementy (wapń, żelazo, miedź, mangan)
- witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, K, PP)
- olejki eteryczne
- teinę
Ciekawostki:
– obecne w zielonej herbacie przeciwutleniacze mają właściwości 25 razy silniejsze od witaminy E oraz 100 razy silniejsze od witaminy C.
– zielona herbata ma właściwości przeciwzapalne i pomaga redukować zaczerwienienia.
Katarzyna Janina Redmerska
1,509 total views, 1 views today