Morele dla zdrowia

morele

Morele pochodzą z Chin. W Rzymie znane już były w I w. n.e.  Do Europy morele sprowadzili arabscy ogrodnicy.

Morele to przede wszystkim bogactwo beta – karotenu. Spośród owoców zawierają najwięcej tego korzystnego dla zdrowia przeciwutleniacza, który chroni przed wieloma chorobami, jak i opóźnia efekty starzenia.

W owocach znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, PP. To także źródło:

  •  potasu
  • fosforu
  •  wapnia
  • żelaza
  • selenu
  • cynku
  • kobaltu
  • magnezu

Nie można zapominać również o błonniku pokarmowym, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Morele to także cukry, głównie sacharoza. Kwasy owocowe (m.in. jabłkowy, cytrynowy) oraz flawonoidy.

Spora dawka potasu jaką zawierają morele, wpływa na regulowanie gospodarki wodnej organizmu. Witaminy z grupy B oddziałują pozytywnie na układ nerwowy (uspokajają, redukują stres).

Prowitamina A korzystnie wpływa na procesy odbudowy naskórka, pomaga także w leczeniu trądziku.

Przy nadkwasocie i problemach z przemianą materii polecane są morele suszone.

Olej z nasion moreli wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym (dodawany jest do kremów, balsamów, toników) i perfumeryjnym.

Kosmetyki z zawartością oleju morelowego łagodzą, nawilżają i regenerują skórę.  W kosmetykach przeznaczonych dla cery tłustej i łojotokowej, dodaje się zmielone na proszek pestki moreli.

Ciekawostki:

– wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy A.

– zjedzenie kilku moreli po wysiłku fizycznym przywróci równowagę kwasowo – zasadową w organizmie.

Katarzyna Janina Redmerska

1,088 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?