Jej wysokość czereśnia

Czereśniami zajadali się już nasi przodkowie w erze kamienia łupanego.

Kochanka króla Francji Ludwika XV – hrabina du Barry stosowała maseczki z czereśni, dzięki czemu wyglądała zdumiewająco młodo nawet w wieku 50 lat. Głosiła również opinię, że swoją dobrą kondycję zawdzięcza diecie czereśniowej. Niestety „czereśnie” nie uchroniły ją od gilotyny. 

Owoc czereśni począwszy od jego miąższu poprzez pestkę, a na ogonku skończywszy – to zdrowie.

Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców – apetycznie wyglądają, przepięknie pachną, a smakują po prostu rewelacyjnie.

W 80% składają się z wody, pozostałe 20%, to witaminy i minerały.
W miąższu znajdują się między innymi witaminy: A,B1,B2,B3,B5,B6,C,K.

Dzięki obecności witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B5, czereśnie są skuteczne w walce z artretyzmem.

czereśnieCzereśnia, to również  bomba minerałów jak:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas (w 100g jest aż 275mg)
  • jod (w 100g owoców jest 330mg tego pierwiastka. Czereśnie mają więcej jodu, niż dorsz i inne ryby morskie)

Dzięki obecności potasu, usuwają z organizmu nadmiar soli i dobroczynnie wpływają na serce, nerki oraz stawy.

Duża zawartość jodu wspomaga pracę tarczycy i wpływa na przemianę materii.

Czereśnie mają właściwości dietetyczne – regulują żołądek i usuwają fermentacje gnilną.

Mają niewiele kalorii (100g, to tylko 60 kcal). Polecane są podczas odchudzania – regulują przemianę materii, pobudzają spowolnione trawienie, pobudzają pracę trzustki oraz perystaltykę jelit.

Z ogonków czereśni przygotowuje się napary i herbatki, które są sprawdzonym lekiem w walce z chorobami układu moczowego.

Upiększające właściwości czereśnie zawdzięczają kompozycji witam i minerałów, które działają na organizm odtruwająco.

Systematyczne jedzenie tych owoców wpływa na stan naszej skóry – staje się bardziej napięta i jędrna (zasługa witaminy C i A). Wystarczy przez miesiąc jeść dwie porcje czereśni (każda po 25dag), a zauważymy korzystny wpływ na urodę.

Czereśnie są bardzo bogate w przeciwutleniacze – substancje zabijające wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się.

Wyciąg z czereśni odżywia cebulki włosowe, a co za tym idzie pobudza wzrost włosów.

Współczesna kosmetyka wykorzystuje właściwości czereśni – wiele kremów zawiera wyciąg z tych owoców.

Antyoksydanty, sole mineralne i witaminy zawarte w owocach stosowane są także w zabiegach kosmetycznych.

Ciekawostki:

  • czereśnie mają właściwości przeciwbólowe (20 owoców działa jak dwie tabletki aspiryny)

  • pół kilograma czereśni pokrywa w 75% dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C

Katarzyna Redmerska

 

Katarzyna Janina Redmerska – dziennikarka, felietonistka, pisarka. Związana m.in.: z „Gazetą Prowincjonalną Ziemi Kłodzkiej BRAMA”, „Nieznanym Światem”, „Libertasem”.

1,879 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?