Harmonogram „WIOSENNEGO PRZEBUDZENIA”

II Spotkania z cyklu „Ścieżkami Kobiecych Pasji”

20.04.2013 w Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego

ul. Czarnieckiego 51 Warszawa

18:00-22:30 (4h30min)

18:00-18:15 (15min)

Powitanie gości i przedstawienie partnerów i  sponsorów Spotkania.

18:15-18:30 (15min)

PREZENTACJA MALARSTWA MAJOLIKOWEGO na mozaice ceramicznej, inspirowanej sztuką chińską   w pracach Agnieszki Paczyńskiej, zrzeszonej w Związku Polskich Artystów Plastyków, absolwentki Ośrodka Sztuki Dekoracyjnej i Użytkowej Stanisława Tworzydło

Jej prace można obejrzeć i kupić w Galerii Sztuki Willa Art

18:30-19:05 (35min)

SLAJDY I OPOWIEŚĆ O CHIŃSKIEJ KULTURZE HERBATY I PODRÓŻY HERBACIANEJ PO CHINACH I TAJWANIE. Legendy, anegdoty, związki herbaty z kulturą, sztuką, filozofią i religiami Chin. Prelekcję poprowadzi Anna Włodarczyk – znawczyni i wielka pasjonatka herbaty, autorka bloga Morze Herbaty

. Dodatkowo pokaz autorskiej ceramiki naszej Prelegentki jak również artystki zrzeszonej w Związku Polskich Artystów Plastyków i absolwentki Ośrodka Sztuki Dekoracyjnej i Użytkowej Stanisława Tworzydło . Tło prezentacji stanowić będzie muzyka chińska.

19.05-19.15 (10 min)

PRZERWA na zamówienie przekąski – również dań chińskich.

(odpłatny catering  przygotowany przez Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego, jednej z najnowszych przestrzeni Żoliborza przeznaczonej na prezentację kultury i sztuki) .

19:15-19:45 (30min)

POKAZ PARZENIA HERBATY METODĄ GONGFU CHA („herbata pracochłonna”), połączony z degustacją; w wykonaniu Anny Włodarczyk – sinolog i absolwentki kursów herbacianych w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej (Tajwan), autorki bloga Morze Herbaty.

Gongfu cha, to najbardziej wyrafinowany sposób parzenia chińskiej herbaty, stanowiący podstawę nauki sztuki herbaty. Tłem pokazu będzie muzyka chińska.

19.45-20.00 (15 min)

PIECZĘCIE I TUSZE CHIŃSKIE jako element malarstwa chińskiego (znaczenie i inspiracje w sztuce), tajniki wyrabiania pieczęci z możliwością odbicia własnej pieczęci na pamiątkę.

Prelekcja Agnieszki Paczyńskiej, absolwentki malarstwa i ceramiki chińskiej w Ośrodku Sztuki Dekoracyjnej i Użytkowej Stanisława Tworzydło , artystki zrzeszonej w Związku Polskich Artystów Plastyków.

20:00-20.25 (25min)

POKAZ STAROCHIŃSKICH ĆWICZEŃ LECZNICZYCH DAOYIN, praktykowanych w klasztorach taoistycznych. Celem tych ćwiczeń jest wzmocnienie energii życiowej, poprawa koncentracji, osiągnięcie spokoju i harmonii.

Pokaz poprowadzi Jolanta Borkovskiy, specjalistka TCM  Tradycyjnej Chińskiej Medycyny, prowadząca gabinet AcuMed Asian Therapies

20.25-20.55 (30 min)

PRZERWA na zamówione wcześniej przekąski, również KUCHNI CHIŃSKIEJ.

(odpłatny catering  przygotowany przez Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego).

20:55-22:15 (1h20min)

KĄPIEL W DŹWIĘKACH GONGÓW,  muzyczny relaks, będący medytacyjną podróżą w głąb siebie, dzięki  gongom tybetańskim, instrumentom etnicznym z różnych zakątków świata oraz dzięki śpiewowi intuicyjnemu.

Koncert poprowadzą: Kamila i Artur Domin, autorzy strony Way of the Sound ,  uczestnicy szkolenia gongowego Tomka Czartoryskiego oraz warsztatów gongowych Don Conreaux.

22:15-22:30 (15 min)

Rozdanie niespodzianek w ramach LOTERII WIZYTÓWKOWEJ,  podziękowanie partnerom i sponsorom, zakończenie spotkania .

 

 

3,138 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?