
Boże Narodzenie to okres, kiedy w naszym jadłospisie częściej niż zazwyczaj pojawiają się grzyby. Przepyszne uszka, pierogi z grzybowym farszem czy też smakowita zupa grzybowa – oprócz wybornego smaku oraz aromatu są także bardzo zdrowe.
Jako, że w formalnej klasyfikacji towarów spożywczych warzywa są grupą produktów roślinnych przeznaczonych do spożycia, które obejmują również grzyby jadalne – temat „grzybowy” mogę poruszyć bez obaw, że odstąpię od swojej warzywno – owocowej tematyki.
Pokutuje przekonanie, że grzyby są głównie ciężkostrawne oraz bezwartościowe. Warto pamiętać, że grzyby posiadają ponadto właściwości odżywcze, a także antynowotworowe.
W temacie ciężkostrawności – grzyby kwalifikuje do tego miana obecna w ścianach komórkowych chityna. Z ich jedzenia zrezygnować powinny dzieci i osoby starsze, które chorują na schorzenia przewodu pokarmowego oraz nerek.
Grzyby to skarbnica witamin: D, K, E, C, A oraz z grupy B. To również źródło pierwiastków:
- selen (działa antynowotworowo i chroni serce przed chorobami)
- cynk (wspomaga pracę nerek, wątroby oraz mięśni)
- jod (ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, nerwów)
Ponadto:
- potas
- wapń
- fosfor
- miedź
- żelazo
- sód
Bardzo istotną rolą grzybów jest ich umiejętność usuwania z organizmu trujących substancji jak i szkodliwych pierwiastków. Wzmacniają narządy wewnętrzne (m. in. nerki), wpływają na obniżenie złego cholesterolu we krwi, regulują krzepliwość krwi, zapobiegają zatorom a także pobudzają pracę jelit.
Ważne! Dzięki dużej zawartości wody (80 – 90%) oraz błonnika – poleca się je, jako potrawę dla osób odchudzających się.
W grzybach znajdują się frakcje celulozy, ligniny, chityny, chitozanu a także ß – glukanu – prozdrowotnymi właściwościami tych związków są działania:
- hipocholestetolemiczne
- przeciwnowotworowe
- pobudzające układ odpornościowy
Przez wzgląd na dużą zawartość składników mineralnych, grzyby mają właściwości alkalizujące (są elementem diety odkwaszającej).
Ilość aminokwasów, jaką zawierają grzyby jest większa niż w innych rodzajach żywności. Zawartość tłuszczów jest dietetyczna (5%) – jest to tłuszcz roślinny, czyli naturalnie pozbawiony cholesterolu.
Białka w grzybach jest prawie tyle samo, co w produktach mięsnych. W świeżych grzybach ilość białka to 15 – 40%, wszystko zależy od gatunku (najwięcej ma pieczarka).
Ważne! Białko zawarte w grzybach nie jest pełnowartościowe jak w mięsie bądź jajkach – jednakże bardziej wartościowe oraz lżej strawne niż to, które pochodzi z produktów roślinnych.
W grzybach występują dwa aminokwasy egzogenne (czyli niezbędne, których organizm nie potrafi sam wytworzyć) – w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach.
Grzyby mają również wpływ na urodę – dzięki obecności cynku oddziałują dobroczynnie na kondycję włosów oraz skóry.
Ciekawostki:
– Grzyby uważane są za najbardziej różnorodne żywe organizmy na ziemi.
– To, co zwykło się nazywać grzybem i co zbieramy w lesie to są tylko owocniki, czyli „owoce” grzybni.
Katarzyna Janina Redmerska
4,905 total views, 1 views today