Jedz zioła – majeranek

majeranek

Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana L. syn. Majorana hortensis) to zioło, z którego właściwości korzysta się od czasów starożytnych – służy jako przyprawa, jak i środek leczniczy.

Majeranek jest bardzo aromatyczną przyprawą o delikatnym smaku pochodzącą z Egiptu oraz Arabii. Zioło można spotkać w kilku różnych formach: jako olejek, w postaci proszku, liści świeżych bądź suszonych.

Majeranek ogrodowy osiąga wysokość 20 – 40 cm. Silnie rozgałęziona łodyga pokryta jest gęsto owalnymi liśćmi, ułożonymi naprzeciwlegle. Cała roślina jest szaro owłosiona. Kwiaty zebrane są okółkowo w główkowate kwiatostany na szczycie pędu.

Ważne! Majeranek sprawdza się w przypadku problemów żołądkowych oraz jelitowych. Korzystnie wpływa na system nerwowy, przyśpiesza metabolizm.

Roślina zawiera witaminy: A, C, P oraz z grupy B. Ponadto minerały:

  • wapń
  • potas
  • magnez
  • cynk
  • fosfor

 

Zioło stosuje się w przypadłościach takich jak: kaszel, katar, chore zatoki. Roślina ma także właściwości odchudzające – stymuluje wydzielanie soków trawiennych i przyśpiesza metabolizm.

Olejek majerankowy znajduje zastosowanie w płynach do płukania jamy ustnej, maściach przeciwreumatycznych. Stosowany bezpośrednio na skórę przyspiesza gojenie się ran.

Olejek majerankowy wykazuje działanie przeciwtrądzikowe, antybakteryjne oraz przeciwzapalne.

Majeranek jest stosowany również w kosmetologii – olejki zapachowe pochodzące z majeranku są składnikami mydeł, perfum, a także kosmetyków pielęgnacyjnych. Kosmetyk ten rewelacyjnie sprawdza się w problemach z łuszczącą się skórą, wzmacnia naczynka krwionośne. Doskonały na zapalenia oraz pęknięcia skóry.

Dzięki działaniu przeciwtrądzikowemu i przeciwzapalnemu, pozyskiwany z majeranku olejek pomaga osobom o cerze łojowej, trądzikowej i z przebawieniami w pozbyciu się problemów.

 

Ciekawostka:

– Majeranek często jest mylony z oregano, głównie dlatego, że posiada bardzo podobny wygląd.

– W starożytnej Grecji zioło stosowano, aby zwiększyć libido. Przyprawiano nim wina i dodawano do kosmetyków.

 Katarzyna Redmerska

   

605 total views, 4 views today

Dodaj komentarz

Why ask?