Zamień leczenie na jedzenie – Prof. dr Andreas Michalsen

Zamień leczenie na jedzenie”

Przyczyną 70% wszystkich chorób przewlekłych jest niewłaściwe odżywianie.

prof. dr Andreas Michalsen

W oparciu o najnowszą wiedzę medyczną i własną praktykę prof. dr Andreas Michalsen pokazuje, jak jeść, aby dłużej żyć, w jaki sposób uwolnić się od dolegliwości i wzmocnić w organizmie procesy samonaprawcze. Radzi też, kiedy warto korzystać z superżywności, i tłumaczy, dlaczego wszystkie diety zawiodły. „Zamień leczenie na jedzenie” w księgarniach od 26 lutego.

Już w czasach starożytnej Grecji Hipokrates – uznawany za jednego z prekursorów współczesnych nauk medycznych – uważał żywienie i diaita, czyli leczenie trybem życia, za podstawę każdej terapii. Jednak dzisiejsza medycyna bazuje na lekach i suplementach diety – na przewlekłe choroby przepisuje się leki przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe czy obniżające ciśnienie.

Andreas Michalsen, ordynator oddziału naturolecznictwa w berlińskim szpitalu Immanuela w Berlinie i profesor klinicznej medycyny naturalnej w Charité Berlin, od wielu lat prowadzi badania mające na celu znalezienie metody na uchronienie się przed chorobami za pomocą odpowiedniej diety. Potwierdzone badaniami sukcesy lecznicze jego pacjentów dowodzą, że kombinacja regularnych postów i zdrowego jedzenia jest najlepszym darem, jaki możemy dać naszemu organizmowi.

W książce „Zamień leczenie na jedzenie” znajdziemy opis funkcjonowania naszej przemiany materii i układu odpornościowego, który można wspomagać poprzez właściwe odżywianie. Autor przedstawia największe grupy składników odżywczych oraz produktów spożywczych, które je zawierają, a także szczegółowo wyjaśnia największe wątpliwości, które wiążą się z ich spożyciem. W tym kompendium wiedzy czytelnik znajdzie wyjaśnienie, dlaczego wszystkie diety zawiodły, co zrobić, aby wreszcie mądrze i zdrowo schudnąć oraz dlaczego warto wzorować się na diecie śródziemnomorskiej. Michalsen przedstawia też najzdrowsze miejsca na świecie, w których żyją ludzie odżywiający się od pokoleń w sposób pierwotny i tradycyjny, dzięki czemu zachowują zdrowie znacznie dłużej niż mieszkańcy innych regionów.

Prof. dr Andreas Michalsen – urodził się w 1961 roku w Bad Waldsee. Jest synem lekarza stosującego w swojej praktyce metodę Kneippa. Aktualnie pracuje jako ordynator Oddziału Medycyny Naturalnej Szpitala Immanuela w Berlinie, jest profesorem klinicznej medycyny naturalnej szpitala Charité w Berlinie. Główne obszary jego zainteresowań to medycyna żywieniowa, body & mind oraz post leczniczy. Profesor Michalsen publikuje i wygłasza na arenie międzynarodowej referaty z zakresu medycyny naturalnej i komplementarnej. W 2019 roku nakładem wydawnictwa MUZA ukazał się jego bestseller „Leczenie siłami natury”.

Autor: Prof. dr Andreas Michalsen

 

FRAGMENT KSIĄŻKI

Moje terapia przy nadwadze
Dlaczego wszystkie diety zawodzą

Niezliczone diety i programy redukcji wagi, coroczny zalew nowych poradników, książek kucharskich i programów telewizyjnych, których głównym tematem jest pytanie: Jak uzyskać szczupłą sylwetkę?

– wszystko to zawiodło.

Przemysł bez przerwy wypuszcza na rynek nowe, rzekomo skuteczne preparaty i leki na zmniejszenie apetytu oraz wagi. Nierzadko zdarza się, że po kilku latach są one wycofywane z rynku ze względu na poważne skutki uboczne. Symbolem medycznej bezradności jest dla mnie zwiększająca się liczba operacji bariatrycznych, podczas których chirurgicznie próbuje się przeciwdziałać otyłości za pomocą podwiązywania, balonikowania lub zmniejszania żołądka. W wielu sytuacjach ja sam doradzam taki zabieg.

Zastanawia mnie jednak, że medycyna i dietetyka najwidoczniej nie są w stanie mniej drastycznymi metodami przeciwdziałać stale rosnącej liczbie pacjentów z nadwagą, którzy nie mogą pozbyć się zbytecznych kilogramów.

Jeszcze nigdy ludzkość nie była tak stara jak w dzisiejszych czasach i jeszcze nigdy nadwaga nie była tak powszechnym problemem. Większość kalorii w naszym organizmie spalają mięśnie. Jednak pięćdziesięciolatek ma mniej mięśni niż trzydziestolatek, w późniejszym wieku zatem  zasady spala się mniej kalorii; spada podstawowa przemiana materii.

Tak więc skoro pięćdziesięciolatek je tyle samo, ile jadał dwadzieścia lat wcześniej, a równocześnie mniej się rusza, to siłą rzeczy będzie tył. Jeżeli już zbędne kilogramy się nagromadzą, to w późniejszym wieku trzeba więcej czasu i cierpliwości, aby się ich pozbyć.

Nie piszę tego, żeby was zniechęcić. Ale musicie mieć świadomość, że schudnięcie wymaga cierpliwości. I wyznaczenia realnego celu. Zrzucenie wielu kilogramów w bardzo krótkim czasie zawsze prowadzi do efektu jo-jo. To znaczy, że na przykład podczas postu leczniczego pacjenci stosunkowo szybko chudną kilka kilogramów i to jest dla nich (i dla lekarza) powód do radości.

Równocześnie jednak rośnie – uświadamiane sobie lub nie – oczekiwanie, że dalsza utrata wagi nadal będzie postępowała w podobnym tempie. Ale do tego nie wolno dopuścić w żadnym wypadku, bo przy zbyt szybkim chudnięciu organizm zaczyna bić na alarm i uruchamiać wszelkie blokady, aby zapobiec dalszej utracie wagi.

Komórki organizmu przecież nie rozumieją, że sami zdecydowaliśmy się na post i kontynuujemy go według dokładnego planu. W wypadku zbyt szybkiego spadku wagi organizm ogranicza zużycie energii i optymalizuje pozyskiwanie jej z pożywienia.

Zrezygnujcie więc z diet i nie wysyłajcie swojemu organizmowi fałszywych sygnałów. Przy nadwadze najsensowniejszy jest post interwałowy, który zwiększa zużycie energii przez organizm. Dzięki temu chudnięcie zazwyczaj nie sprawia problemów.

273 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?