Dwa pyszne ciasta bez pieczenia

ciasto bez pieczenia

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta bez użycia piekarnika? Jak najbardziej! Poniżej dwa proste i niezwykle smakowite przepisy na słodkości na każdą okazję.

Chałwowe ciasto bez pieczenia

Do jego przygotowania potrzebne nam będą:

  • 600 g herbatników maślanych,
  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki.

Krem chałwowy przygotujemy z użyciem:

  • 300 g chałwy waniliowej,
  • 200 g masła,
  • 1 litra mleka,
  • 2 żółtek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżek mąki pszennej,
  • 3 łyżek mąki ziemniaczanej.

Odlewamy 1,5 szklanki mleka i dokładnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego przygotowaną wcześniej miksturę, energicznie mieszając. Uzyskany w ten sposób budyń odstawiamy z ognia, przelewamy do miski i studzimy. Miękkie masło ubijamy przez około 3 minuty, a następnie wlewamy budyń, dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy.

Formę o wymiarach 20 x 30 centymetrów smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Naprzemiennie układamy herbatniki oraz krem chałwowy, aż do uzyskania 4 warstw. Drugą z nich smarujemy dżemem. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa kremu. Wstawiamy do lodówki. Przed zaserwowaniem posypujemy pokruszoną chałwą lub kakao.

Kokosowy sernik na zimno

Drugie z ciast bez pieczenia przygotujemy z:

  • 500 g zmielonego twarogu sernikowego,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 200 g wiórków czekoladowych,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru wanilinowego,
  • 3 łyżek likieru kokosowego,
  • 2 łyżek żelatyny

Do przyrządzenia polewy potrzebne nam będą natomiast:

  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Do garnka wlewamy mleko kokosowe z puszki i podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy, redukujemy ogień i trzymamy pod przykryciem przez około 10 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczania i wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz likier. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem. Żelatynę wsypujemy do metalowego kubka, wlewamy 3 łyżki wody i zostawiamy do namoczenia na około 10 minut. Dodajemy kolejną, identyczną porcję wody i mieszając rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Do masy kokosowej dodajemy twaróg; mieszamy i stopniowo wlewamy żelatynę. Całość wykładamy do posmarowanej masłem i wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 22 centymetrów. Wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 3 godziny. Obkrawamy sernik nożem, zdejmujemy obręcz i polewamy uprzednio roztopioną i ostudzoną czekoladą z dodatkiem oleju. Rozprowadzamy polewę równomiernie po powierzchni i bokach. Czekamy aż zastygnie i kroimy na porcje.

To ciasto bez pieczenia można również przygotować na cienkim spodzie wykonanym z dokładnie zmielonych, czekoladowych ciasteczek z dodatkiem 3 łyżek masła. Mielony twaróg sernikowy z powodzeniem zastąpi serek mascarpone. Pamiętajmy jedynie, by w przepisie pominąć wówczas masło – sernik stanie się wówczas bardziej kremowy.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasta-bez-pieczenia

741 total views, 3 views today

Dodaj komentarz

Why ask?