Mimo że pogoda nadal przypomina pełnię lata, według kalendarza nieubłagalnie nadchodzi jesień. Warto więc przybliżyć właściwości zdrowotne gruszki – owocu, który niewątpliwe kojarzy się z końcem lata.
Gruszka przywędrowała do Europy ze starożytnej Persji. Największe plantacje gruszy znajdują się we Francji i Belgii. W tych krajach także doceniono właściwości lecznicze tegoż owocu.
Gruszki jako nieliczne z owoców posiadają jod, pierwiastek bardzo istotny w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Mogą również poszczycić się obecnością innego bardzo ważnego pierwiastka, jakim jest bor – wspomaga on nie tylko pracę szarych komórek, ale także zapobiega utracie wapnia z kości (dojrzałe gruszki powinny jeść osoby chore na osteoporozę).
Gruszki bogate są ponadto w inne pierwiastki m.in.:
- wapń
- magnez
- sód
- fosfor
- miedź
Nie można zapominać o dużej ilości witamin jakie posiada ten owoc.: A, B1, B2, B6, C, PP. Gruszka to także źródło kwasów owocowych (jabłkowego, cytrynowego), jak i węglowodanów, pektyny, błonnika.
Miękkie i dojrzałe gruszki dobrze wpływają na trawienie. Owoc ten ze względu na małą wartość kaloryczną (gruszka średniej wielkości to około 60 kcal), może być stosowany w diecie odchudzającej.
Niewielka cierpkość soku jest efektem występowania garbników, które sprzyjają wydalaniu z organizmu zbędnych i toksycznych substancji.
Gruszka znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce (dzięki bogactwu witamin i minerałów). Dodaje się ją do kremów, toników, żeli pod prysznic, balsamów do ciała.
Wyciąg z gruszek dostarcza skórze cukrów prostych i przeciwutleniaczy. Ekstrakt nawilża, wygładza i poprawia koloryt skóry. Zawarte w ekstrakcie polifenole hamują proces starzenia się skóry, wpływają na jej ujędrnienie, chronią przed promieniowaniem UV.
Wyciąg z gruszek często dodaje się do preparatów, do włosów ze względu na obecność glukozy, która w połączeniu z kreatyniną włosa wpływa na jego uelastycznienie, jak i hamuje proces rozdwajania się końcówek.
Dzięki pektynom ekstrakty z gruszek wykorzystywane są w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku.
Ciekawostki:
– w swojej lirycznej twórczości o gruszkach wspominał Homer.
– wystarczy jeść dwie gruszki na tydzień, aby w naturalny sposób zapobiegać ryzyku wystąpienia osteoporozy.
Katarzyna Janina Redmerska
1,446 total views, 1 views today