Niedocenione właściwości żurawiny

W Polsce żurawina nie jest popularna. Owszem, stosuje się ją w kuchni dodając do mięs, sosów. Jest także składnikiem nalewek. Jednakże ogólnie, owoc ten nie jest powszechnie wykorzystywany. To błąd! Żurawina jest nie tylko bombą witaminową, pomaga również m.in. zwalczać dolegliwości pęcherza, schorzenia reumatyczne, przeziębienia.

Żurawina to małe, czerwone, mięsiste owoce o cierpko – słodkim smaku. W 88% składają się one z wody. Pozostałymi składnikami są witaminy: B1, B2, B6, C, E, A, P, karoten. Minerały:

  • sód
  • potas
  • wapń
  •  fosfor
  • magnez
  • jod
  • żelazo

Ponadto w owocach znajduje się błonnik, flawonoidy, które pełnią funkcje przeciwutleniaczy. Kwas benzoesowy (dzięki jego obecności owoce długo zachowują świeżość), kwas cytrynowy, jabłkowy (odpowiedzialne za kwaśny, cierpki smak).

Żurawinę warto spożywać z wielu powodów. Owoc ten m.in. chroni mózg, wpływając na spowolnienie procesu starzenia się szarych komórek (przedwczesne upośledzenie funkcji motorycznych).

Obecność bioflawonoidów hamuje rozwój komórek nowotworowych. Żurawina podnosi o ponad 120% poziom przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom nowotworowym.

Owoce są także skuteczne w profilaktyce stomatologicznej – zapobiegają próchnicy i chorobom dziąseł.

Żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E-coli (wywołującej infekcje dróg moczowych) do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu. Powinny ją jeść osoby, które mają problemy z częstym oddawaniem moczu.

Nie tylko owoce żurawiny są zdrowe, także sok charakteryzuje się wieloma dobroczynnymi właściwościami m.in. zmniejsza ryzyko zawału. Szklanka soku dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych, usuwa wolne rodniki odpowiedzialne za takie choroby jak zaćma, reumatyzm.

Żurawinę wykorzystuje się w kosmetyce. Dzięki obecności witamin oraz biopierwiastków, doskonale odżywia skórę – poprawiając jej funkcjonowanie i przywracając promienny wygląd oraz blask. Żurawina także rozjaśnia przebarwienia oraz leczy trądzik.

 

Ciekawostki:

– Indianie z Ameryki Północnej używali żurawiny jako naturalnego barwnika.

– Żurawina obniża pH moczu, tym samym zapobiegając tworzeniu się kamieni nerkowych.

 

Katarzyna Janina Redmerska

1,554 total views, 1 views today

One thought on “Niedocenione właściwości żurawiny

Dodaj komentarz

Why ask?