Mango – dlaczego warto sięgnąć po ten owoc

mango

Nadchodzi zima a wraz z nią „zastój” w dostępie do świeżych, krajowych owoców. Warto, więc teraz sięgnąć po owoce tropikalne, jak mango, który jest do kupienia przez cały rok.

Mango uznawane jest za jeden z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i co ważne najzdrowszych owoców na świecie. Jest słodki o lekko cierpkim posmaku, aromatyczny i niezwykle odżywczy.

Ojczyzną mango są Indie. Do Europy trafił na początku XVI w. za sprawą wielkich odkryć geograficznych.

Ten smaczny owoc to bogactwo witaminy: A, C, PP, E a także z grupy B. Ponadto w swoim składzie ma wiele dobroczynnych dla zdrowia minerałów:

  • magnez
  • potas
  • miedź

W mango znajdziemy również flawonoidy, błonnik i będący „naturalną aspiryną” – lupeol (naturalny kwas salicylowy).

Obecność sporej ilości witaminy C oraz witamin z grypy B – wzmacnia system nerwowy jak i odpornościowy. Witamina A i E – korzystnie oddziałuje na kondycję skóry oraz zdrowie oczu. Znajdujące się w mango enzymy wpływają na poprawę trawienia białek. Jako źródło błonnika pokarmowego – obniża poziom cholesterolu we krwi. Duże ilości potasu wpływają na obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi.

Jedzenie mango wpływa na obniżenie insulinooporności oraz poprawia tolerancję glukozy. Może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego (podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi, a także ciśnienia krwi).

Ważne! Substancje zawarte w owocu mogą hamować rozwój raka piersi oraz raka okrężnicy. Mango posiada w swoim składzie związki aktywne biologicznie, które łagodzą stany zapalne organizmu.

To również źródło składników mineralnych o właściwościach przeciwutleniających, dzięki czemu zapobiega procesowi starzenia się organizmu.

Mango świetnie sprawdza się także w kosmetyce – w wielu kosmetykach znajdują się oleje oraz ekstrakty z tego owocu. Dzięki właściwościom nawilżającym i odmładzającym, mango znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych dla cery suchej, wrażliwej oraz dojrzałej.

Olej z mango warto wcierać w paznokcie – nie tylko wzmocni je, ale odżywi oraz zniweluje ich łamanie i rozdwajanie.

Ponadto mango wpływa na poprawę kondycji włosów – w owocach znajduje się nasienie, które jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe – w procesie ekstrakcji otrzymuje się masło mangowe. Masło to ma właściwości odżywcze, nawilżające oraz wygładzające. Wspiera odbudowę ochronną warstwy hydrolipidowej na skórze, odżywia włókno włosa oraz skórę głowy. Odbudowuje zniszczoną strukturę włosów, przywraca im miękkość oraz blask.

Ważne! Kupując mango istotne jest zwrócenie uwagi na kolor skórki – powinna być zielona, żółta bądź czerwona. Na skórce nie powinno być żadnych plam a także przebarwień. Owoc nie powinien być zbyt twardy – najlepsze do jedzenia mango powinno się lekko uginać pod naciskiem palca. Ponadto dojrzałe owoce przyjemnie pachną w okolicach szypułki.

Ciekawostki:

– owoc mango pochodzi z ciągle zielonego, długowiecznego drzewa, które osiąga czasami wysokość 30 metrów. Pojedyncze owoce ważą czasem ponad kilogram.

– mango nazywane jest owocem bogów, owocem młodości bądź owocem tęczą.

Katarzyna Janina Redmerska

1,194 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?