
Bazylia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych ziół. Charakteryzuje się intensywnym, aromatycznym zapachem. Ma smak lekko korzenny z nutką cierpko – słodkawą.
Bazylia znana już była w starożytności – uznawano ją za lecznicze zioło o magicznej mocy. Do Europy przywędrowała za czasów panowania Aleksandra Wielkiego w IV w p.n.e. Żołnierze powracający z licznych wojen, przywozili aromatyczną roślinę z krajów azjatyckich i z powodzeniem rozprzestrzeniali ją po śródziemnomorskiej Europie.
Zioło oprócz walorów smakowych, charakteryzuje się właściwościami zdrowotno – pielęgnacyjnymi.
Rozróżniamy pięć gatunków bazylii:
- pospolita
- czerwona
- grecka
- cynamonowa
- cytrynowa
Ważne! Wraz z m.in. rozmarynem, tymiankiem, szałwią – należy do ziół prowansalskich.
Witaminy w bazylii: A, E, beta – karoten, B2, niacyna, B6, kwas foliowy, C.
Minerały w bazylii: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź mangan.
Spore ilości witaminy A, jakie posiada w sobie bazylia, pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji wzroku, w tym przeciwdziałaniu występowania nocnej ślepoty. Ponadto:
- ma właściwości przeciwbólowe
- ogranicza obrzęki stawów
- wspomaga pracę układu trawiennego (poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmów)
- wspomaga pracę układu nerwowego
- zapobiega skurczom żołądka (pobudza wydzielanie soku trawiennego)
- działa przeciwdepresyjnie
- poprawia nastrój
- pomaga zwalczyć bezsenność
- zmniejsza nadpobudliwość
Ważne! Bazylia odpowiada za wyostrzenie zmysłów, pamięci, zmniejszenie poziomu cholesterolu.
Bazylia to również świetny środek dezynfekcyjny oraz bakteriobójczy – dentyści polecają płukanie nią gardła po zabiegach stomatologicznych.
Może być stosowana także do wykonywania okładów leczniczy przy skaleczeniach oraz trudno gojących się ranach.
Bazylia z powodzeniem sprawdza się również, jako środek pielęgnacyjny:
- olejek eteryczny pozyskiwany z rośliny, używany jest do wyrobu perfum oraz mydła
- pomaga w usuwaniu zmian skórnych (składnik toników i kremów oczyszczających oraz antyseptycznych)
- dzięki występującym w niej przeciwutleniaczom, stosowana jest w produktach kosmetycznych do ochrony przed słońcem
- jest składnikiem eterycznych olejków do kąpieli
Ważne! Zawarty w bazylii kwas ursolowy hamuje działanie elastazy, a to skutkuje zatrzymaniem procesu degradacji elastyny. Włókna elastynowe po pewnym czasie ulegają procesowi rekonstrukcji, a zmarszczki się zmniejszają. Dowodzi to o możliwości zastosowania bazylii w produktach „anti – age”.
Ciekawostki:
– badania dowodzą, że kilka odmian bazylii ma działanie przeciwzapalne porównywalne z działaniem leków, i może skutecznie zwalczać opuchliznę oraz bóle reumatyczne.
– bazylię należy dodawać do potraw pod koniec gotowania (wysoka temperatura niszczy jej aromat).
Katarzyna Redmerska
1,709 total views, 1 views today