Chrzan nie tylko na Wielkanoc

chrzan

Niewątpliwie chrzan kojarzy się z Wielkanocą – jest nieodłącznym elementem koszyka ze święconką. Symbolizuje siłę i pokonanie goryczy męki. W święta zostaje starty i jako dodatek wzbogaca m.in. smak jaj oraz sałatek.

Chrzan to nie tylko specyficzny smak oraz ostry charakterystyczny zapach – to również samo zdrowie i wiele odżywczych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywo zapobiega przeziębieniu, wzmacnia organizm i poprawia trawienie.

Korzeń chrzanu śmiało można nazwać bombą witaminową – znajdziemy w nim witaminy: A, B, B1, B2, C, E. W tym także sporo minerałów:

  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • fosfor
  • sód
  • cynk
  • mangan

Nie można zapominać i o innych składnikach jak: błonnik, węglowodany, tłuszcze, olejki eteryczne, flawonoidy.

Przez wzgląd na dużą zawartość glikozydów siarkocyjanowych, korzeń chrzanu posiada właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Wskazane jest jego spożywanie w trakcie infekcji górnych dróg oddechowych. Uważa się, że chrzan jest jednym z lepszych naturalnych lekarstw na ból gardła i uciążliwy kaszel. Ponadto warzywo to pobudza wydzielanie kwasów trawiennych (wiąże się to z ułatwieniem trawienia) – warto dodawać chrzan do tłustych oraz ciężkich potraw.

Chrzan również wzmacnia i regeneruje układ immunologiczny, oczyszcza krew. Wspomaga przemianę materii, wpływa na pracę wątroby oraz nerek. Sinigryna (glikozyd siarkowy, który jest składnikiem olejku gorczycznego) nie tylko nadaje chrzanowi ostry, piekący zapach oraz smak – posiada także właściwości rozgrzewające i odkażające.

W medycynie ludowej chrzan stosuje się m.in. na chore zatoki, bóle kręgosłupa i reumatyczne.

Chrzan to także właściwości antynowotworowe – jednym ze składników warzywa są glukozynolany. Produktami ich rozkładu są izotiocyjanian fenetylu oraz izotiocyjanian allilu – zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej.

Ze względu na swoją specyfikę, chrzanu nie powinno używać się w nadmiarze (silnie oddziałuje na organizm) – spożywanie go w nadmiernych ilościach może skutkować uszkodzeniem błon śluzowych (wywoływać choroby układu pokarmowego). Zwłaszcza uważać powinny osoby, które mają kłopoty z wrzodami żołądka i chorobami układu pokarmowego.

Chrzan to nie tylko prozdrowotne właściwości, to także unikalne właściwości kosmetyczne. W kosmetyce używa się przede wszystkim sok z korzenia chrzanu – ma działanie odkażające, regenerujące oraz wybielające. Polecany jest zwłaszcza w codziennej pielęgnacji skóry normalnej, ze skłonnością do przetłuszczania się, trądzikowej. Ponadto zmniejsza oznaki starzenia, wygładza zmarszczki, wybiela piegi oraz przebarwienia.

 

Ciekawostki:

– we Francji, Szwajcarii oraz Holandii korzeń chrzanu uznawany jest oficjalnie za lek

– w kuchni polskiej zanim rozpowszechnił się pieprz, dodawano do potraw chrzan, aby nadać im ostrości w smaku

 

 Katarzyna Janina Redmerska

1,242 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?