Cała prawda o… serniku. Poznaj najciekawsze fakty!

sernik

Pierwszym i najważniejszym faktem jest to, że sernik – niezależnie od swojej postaci – jest jednym z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i najbardziej „uniwersalnych” ciast na świecie. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy, śmiało można go zaserwować gościom po niedzielnym obiedzie, ale równie doskonale wypadnie podczas ważniejszych uroczystości. Niemal każda rodzina ma swój własny, tajemny przepis na sernik, który przekazywany jest często z pokolenia na pokolenie. Ty także dysponujesz takim przepisem? Choć ciasto jest niewątpliwie pyszne, pieczone na okrągło, może się w końcu po prostu nudzić. Poznaj najciekawsze fakty na temat sernika i daj się przekonać, że warto wypróbować nowe przepisy!

Sernik nie tylko pieczony…

W powszechnej świadomości istnieje przekonanie, że ciasta się piecze. W istocie, tak jest zazwyczaj. Ciasto musi być poddane obróbce termicznej, najczęściej właśnie poprzez pieczenie w piekarniku, aby nadawało się do spożycia. Jak się jednak okazuje, sernik można nie tylko piec, ale również… gotować!

Sernik gotowany to wyjątkowa odmiana tego słodkiego deseru. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a następnie zagotować. Tak powstałe ciasto należy przelać do formy i po ostudzeniu wstawić do lodówki, by stężało. Brzmi kusząco?

Równie ciekawym rozwiązaniem jest sernik na zimo, czyli bez pieczenia i bez gotowania. Tutaj są zasadniczo dwie opcje – spód sernika można uprzednio upiec lub wykorzystać gotowy, np. w postaci herbatników czy biszkoptów. Na taki spód wylewana jest masa przygotowana bez obróbki termicznej.

Czy wiesz, że….?

Sernik jest bardzo mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej. Do tego stopnia, że wiele osób uważa ciasto to za typowo „polski wynalazek”. Ale czy na pewno? Otóż, nie. Sernik, choć bez wątpienia w nieco innej postaci niż obecnie, znany był już w czasach starożytnych, uwielbiali go Grecy. Musiał więc pokonać całkiem długą drogę, zanim – za sprawą Jana III Sobieskiego – trafił na polskie stoły.

Sernik jest tak znanym i lubianym na całym świecie przysmakiem, że ma nawet swoje własne święto! Międzynarodowy Dzień Sernika wyznaczony został na 30 lipca. Co ciekawe, tego samego dnia obchodzone jest jeszcze jedno ważne święto – Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. A skoro tak, warto w tym czasie upiec swój ulubiony sernik i podzielić się nim z przyjaciółmi!

Sernik powszechnie uznawany jest za ciasto. Jak się jednak okazuje, wielu cukierników skłania się ku temu, aby sernik uznać za… tort! Wszystko z powodu dużej ilości jajek, jakie wykorzystywane są do przygotowania zaczynu. Jeszcze inni uważają, że sernik nie jest ani ciastem, ani tortem, ale tartą.

Różne odsłony sernika

Zostało już nadmienione, że sernik można przygotować poprzez jego pieczenie, gotowanie, a także na zimno, tj. bez obróbki termicznej. Jak go serwować? I to zależy od indywidualnych preferencji. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako samodzielny deser lub w towarzystwie wielu różnych dodatków, np. świeżych owoców, bitej śmietany, lodów, polewy, sosów, itp. Masa serowa może być gładka lub wzbogacona o rozmaite składniki, np. bakalie. Może być też jasna lub ciemna, poprzez dodatek czekolady czy kakao (świetny przepis na czekoladowy sernik znajdziesz TUTAJ). Jak zatem widać, istnieje całe mnóstwo możliwości stworzenia niebanalnego, za każdym razem innego, ale równie smacznego sernika!

439 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?