Brokuł – zdrowy zielony kalafior

brokuły

Brokuł przez wzgląd na delikatny smak jest wyśmienitym składnikiem sałatek (na surowo bądź lekko podgotowany).

Mimo że warzywo to jest dostępne cały rok, niewielu z nas korzysta z jego dobroczynnych zdrowotno – pielęgnacyjnych właściwości. Brokuł zwany także kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem, jest cennym źródłem witaminy: C, A, B1, B2, PP. Ponadto roślina posiada takie pierwiastki jak:

  • wapń
  • żelazo
  • fosfor
  • potas
  • chrom

Obecność magnezu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca i przewodzenie impulsów nerwowych. Luteina i zeaksantyna – zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem.

Ważne! Brokuły jedzone na surowo mają działanie antynowotworowe w przypadku raka płuc, prostaty, jelita grubego, piersi i skóry. Jest to zasługą obecnego w roślinie sulforafanu, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwiającego likwidację komórek tworzącego się nowotworu.

Dzięki obecności wspomnianego powyżej sulforafanu, warzywo może łagodzić na jakiś czas objawy autyzmu.

Jedzenie brokułów chroni przed wrzodami żołądka oraz dwunastnicy – zawarty w warzywach sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, które mogą przyczynić się do rozwoju choroby wrzodowej.

Warzywo wzmacnia stawy i wpływa na to, że są one bardziej elastyczne. To zasługa sporej ilości witaminy C – niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, wpływa na stan tkanki łącznej oraz odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. 

Brokuły są niskokaloryczne (100 g ugotowanych warzyw to tylko 35 kcal), obecność błonnika pokarmowego wypełnia żołądek i daje uczucie nasycenia – warzywo polecane jest w związku z tym osobom dbającym o linię i odchudzającym się.

Brokuły to antyoksydanty – chronią skórę przed wolnymi rodnikami, opóźniając efekty starzenia.

W kosmetyce głównie jest wykorzystywany ekstrakt z brokułów oraz olej z ich nasion – preparaty te posiadają szereg korzyści. Będąc dodatkiem do produktów do pielęgnacji skóry – odświeżają, odmładzają, ujędrniają. Jako składnik produktów do włosów – nadają im blasku bez obciążania.

Ciekawostki:

– walory smakowe brokułów były doceniane już 2000 tys. lat temu w rejonie Morza Śródziemnego.

– warzywo wzmacnia potencję (redukuje poziom żeńskiego hormonu – estrogenu, powodując jednoczesny wzrost testosteronu).

Katarzyna Janina Redmerska

1,699 total views, 1 views today

One thought on “Brokuł – zdrowy zielony kalafior

Dodaj komentarz

Why ask?