Rzeżucha na wiosnę

rzeżucha

Rzeżucha to bogactwo witamin i minerałów, warto włączyć tę bliską krewniaczkę kapusty do swojego jadłospisu -zwłaszcza teraz na wiosnę, gdy nasz organizm regeneruje się po zimie.

Właściwości zdrowotne rzeżuchy cenili wysoko Egipcjanie, Grecy, Rzymianie. Młodzi Persowie przed wyruszeniem na wojnę, posilali się chlebem z dużą ilością tej rośliny.

Rzeżucha zawiera witaminy: A,B,C,E,K oraz sporo minerałów:

  • potas
  • wapń
  • jod
  • magnez
  • siarkę
  • chrom
  • mangan
  • fosfor

Zielone kiełki nie tylko wzmacniają organizm, działają antybakteryjnie, wspierają układ odpornościowy, oddechowy, ale także wzmacniają naczynia krwionośne. Rzeżucha pobudza apetyt, wspomaga trawienie oraz pracę trzustki.

Po tę zieloną roślinę powinny sięgać osoby cierpiące na reumatyzm, czy częste infekcje dróg moczowych. Jest wskazana także chorym na osteoporozę – wszystko dzięki dużej ilości wapnia jaką w sobie zawiera.

Rzeżucha jest źródłem łatwo przyswajalnego jodu, zalecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy. Działa dezynfekująco nie tylko w jamie ustnej, ale także w przewodzie pokarmowym.

Lekko ostry smak zielone kiełki zawdzięczają obecności siarki – pierwiastek ten sprzyja urodzie. Siarka, która znajduje się w soku rzeżuchy wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu (poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do wzmożonej pracy).

Siarka ma właściwości odkażające, wspomaga także usuwanie toksyn odpowiedzialnych za powstawanie niedoskonałości skóry i nadprodukcję sebum.

Pikantne zielone kiełki mają działanie wybielające, pomagają usunąć piegi, blizny i znamiona. Dzięki obecności witaminy A i C (silne przeciwutleniacze), systematyczne jedzenie rzeżuchy wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, zapobiegając tym samym starzeniu się skóry.

Ciekawostki: 

–  W starożytności rzeżucha była uznawana za afrodyzjak.

– Rzeżuchę należy jeść z umiarem, nie przekraczać 3 łyżeczek dziennie – większa ilość może spowodować      podrażnienie i zapalenie pęcherza.

 Katarzyna Janina Redmerska

1,250 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?