(Mak)owiec

Zbliża się Boże Narodzenie, na żadnym świątecznym stole nie może w tym okresie zabraknąć makowca, czy też kutii. 

Zajadamy się makowymi smakołykami, tak naprawdę nie zdając sobie sprawy z tego, ileż to dobroczynnych właściwości zdrowotno – pielęgnacyjnych ów mak posiada.

Wyróżnia się trzy rodzaje maku:

  • Niebieski – wykorzystywany w celach kulinarnych.
  • Biały – rzadko spotykany. Charakteryzujący się delikatnym smakiem. Składnik słynnych poznański rogali marcińskich.
  • Lekarski – wytwarza się z niego opium.
  • Polny – ma zastosowanie w medycynie ludowej oraz kosmetyce.

 

Mak, który jemy w świątecznych wypiekach, jest makiem niebieskim. Charakteryzuje się bardzo niską zawartością alkaloidów o działaniu narkotycznym. Bez obaw możemy więc się nim rozkoszować. Oczywiście należy zachować umiar. Mak jest wysoko kaloryczny (100 g. zawiera 478 kcal), jak i ciężkostrawny.

Nasiona maku zawierają w sobie tłuszcze (40 – 50%), białka (18 – 25%), ponadto m.in. witaminy oraz minerały.

Obecność takich witamin jak A, C, D, E, B3, wpływa na poprawę odporności, prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dzięki nim poprawie ulega także wygląd włosów, skóry i paznokci.

Mak ma w sobie dużo wapnia, który jest budulcem kości. Jest to również pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.

Do innych pierwiastków ważnych dla organizmu, a znajdujących się w maku należą:

  • żelazo
  • miedź
  • magnez
  • mangan
  • cynk
  • fosfor

 

Spore ilości błonnika pokarmowego, wpływają na poprawę perystaltyki jelit oraz ułatwiają pracę układu pokarmowego.

Dzięki obecności kwasu oleinowego, nasiona maku wykazują funkcję przeciwnowotworową. Uważa się, że pozwalają ustrzec przed rakiem piersi.

Mak zawiera także kwas linolowy (należący do nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim z grupy omega – 6), dzięki temu ma dobroczynny wpływ na pracę serca, chroni przed zawałem oraz obniża poziom cholesterolu.

Z ziaren wytłacza się olej makowy, który m.in. reguluje pracę nerek i wątroby. Przyśpiesza gojenie ran. Ma również zastosowanie pielęgnacyjne, używa się go w maskach do włosów.

 

Ciekawostki:

– w starożytności wierzono, że mak ma właściwości usypiające. Stąd ozdabianie makami portretów bóstw uosabiających sen (np. Hypnosa).

– Egipscy medycy cenili właściwości uspokajające i przeciwbólowe maku.

 

 Katarzyna Janina Redmerska 

 

    

1,696 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?