Jesienią jedz winogrona

winogrona

Dzień coraz krótszy, mniej słońca – jesień to nie tylko zmiana aury, ale również spora zmiana dla organizmu. Warto, więc teraz włączyć do diety produkty, które nie tylko wpłyną na poprawę odporności, ale także spowodują przypływ lepszego nastroju i korzystnie odbiją się na wyglądzie. Owocem, z którego nie powinno się rezygnować w porze jesiennej – to winogrona.

Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, przez wzgląd na dużą zawartość flawonoidów – przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki a tym samym chronią przed rakiem oraz chorobami serca.

Do Polski winogrona sprowadzili Krzyżacy w XIII w. Zasadzili je na osłoniętej od wiatru i nasłonecznionej, wiślanej skarpie.

W dawnych czasach winogronami leczono takie przypadłości jak: choroby układu pokarmowego, zaparcia, rany.

Winogrona mają działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe – jesienią jedzenie tych owoców wzmacnia odporność. Ponadto zawierają m.in.

  • witaminę A (dobroczynnie działa na wzrok)
  • witaminy z grupy B (m.in. łagodzą stres)
  • witaminę C (wzmacnia odporność)
  • żelazo (dobre dla anemików)
  • potas (działa moczopędnie i wspiera pracę nerek)
  • jod (reguluje pracę tarczycy)

Winogrona to także źródło:

  • selenu
  • wapnia
  • cynku
  • błonnika
  • pektyn
  • garbników
  • kwasów organicznych (winowy, jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy)

Owoce polecane są kobietom w okresie menopauzy przez wzgląd na obecność boru – pierwiastek ten sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów. Minimalizują powstanie osteoporozy i chronią także przed chorobą niedokrwienną serca. Mają działanie alkalizujące, przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu (wywołanym przez złą dietę – bogatą w mięso, ubogą zaś w warzywa, owoce oraz mleko).

Wiele korzystnych właściwości, jakimi charakteryzują się winogrona, to zasługa obecnych w ich składzie sporych ilości substancji antyoksydacyjnych z grupy polifenoli: kwasów fenolowych (cynamonowy, kumarynowy) oraz flawonoidów (m.in. antocyjany, procyjanidyny, kwercetyna, kempferol).

Owoce winogron korzystnie działają na układ pokarmowy – regulują jego pracę, pobudzają pracę wątroby, poprawiają perystaltykę jelit, a także korzystnie wpływają na trawienie.

Ważne! Osoby dbające o linię powinny ograniczyć spożywanie winogron – owoce te należą do wysokokalorycznych (100 g dostarcza ok. 70 kcal, ze względu na dużą zawartość cukru – prawie 18%).

W pestkach winogron znajduje się najwięcej flawonoidów (niszczą wolne rodniki, przeciwdziałają starzeniu). W skórce tego owocu zawarty jest resveratrol (powstrzymuje rozwój komórek rakowych, zapobiega schorzeniom serca, reumatyzmowi, zaćmie).

Pozyskiwany z pestek winogron olej – bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ma przy tym niezwykle niską zawartość tłuszczów nasyconych (naturalny lek przeciw miażdżycy oraz chorobom serca). Duża zawartość kwasu linolowego obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL, co zapobiega miażdżycy.

Winogrona charakteryzują się również korzystnym wpływem na urodę:

  •  wspomniany resveratrol, jak i pozostałe polifenole znajdujące się w czerwonych winogronach, to ważne składniki stosowane w kosmetykach (o potwierdzonej, wysokiej efektywności spowalniania mechanizmów starzenia skóry).
  • wysoka zawartość takich pierwiastków jak potas, miedź, chrom, cynk – wpływa na elastyczność oraz jędrność skóry.
  • mangan i żelazo nadają cerze zdrowego, ładnego kolorytu (połączenie manganu, żelaza oraz witaminy C łagodzi stany zapalne i podrażnienie naskórka).

 

Ciekawostki:

– Hipokrates nazywany „ojcem medycyny” zalecał dla zdrowia spożywanie świeżych winogron, picie z nich soku a także wina.

– Ojciec Mikołaja Kopernika otrzymał w spadku dużą winnicę – rodzina zajęła się uprawą winorośli.

 

Katarzyna Janina Redmerska 

1,635 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?