Masz ochotę na smaczną zupę, która nie tylko nasyci, ale i rozgrzeje? Sięgnij po przepisy kuchni meksykańskiej. Pożywne i nieco pikantne dania zaskoczą doskonałym smakiem nie tylko ciebie, ale również twoich przyjaciół.
Kuchnia meksykańska jest bardzo wyrazista i pełna pysznych potraw. Aby się o tym przekonać, wcale nie musisz odbywać kosztownej podróży do Meksyku. Wystarczy odwiedzić lokale takie jak np. restauracja Tako. Jeśli już jesteś miłośnikiem meksykańskich smaków, pokuś się o samodzielne przyrządzenie klasycznej zupy meksykańskiej. Skorzystaj z poniższych przepisów i przenieś Meksyk do swojego domu!
Zupa z czerwonej fasoli
To wieloskładnikowa zupa, która jest jednak prosta w przygotowaniu. Z poniższych ilości otrzymasz aż 6 sycących porcji.
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej fasoli
- 6 plasterków boczku
- 1 pokrojona w kostkę zielona papryka
- 1 mała posiekana cebula
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- szczypta soli
- szczypta pieprzu.
Umyj fasolę, przełóż do garnka i zalej 8 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem przez ok. półtorej godziny, aż do pełnej miękkości. Na patelni podsmaż boczek i przełóż na talerz. Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmaż paprykę z cebulą. Podgrzej bulion wołowy w dużym garnku i dodaj do niego paprykę z cebulą, oregano, kumin, chili. Wlej wino. Bulion wraz z fasolą umieszczaj małymi partiami w blenderze i dokładnie zmiksuj. Gotuj zupę na małym ogniu przez ok. 40 minut. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj podsmażony boczek.
Zupa z tortillą
To kolejna bardzo sycąca i prosta w przygotowaniu zupa. Z poniższych ilości otrzymasz 4 duże porcje smacznego dania – idealnego na zimowe wieczory.
Składniki:
- 4 tortille kukurydziane
- 1/2 szklanki oleju (do smażenia)
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1 szklanka pokrojonej w plastry cukinii
- 1 szklanka pokrojonej w kawałki marchwi
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki zielonej
- 3 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka tartego żółtego sera, np. cheddar
- sól i pieprz do smaku.
Tortille pokrój w paski i usmaż na oleju do kruchości. Wszystkie składniki (poza serem i tortillą) włóż do garnka z bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę przelej do bulionówek i posyp tartym serem. Zagryzaj pokrojonymi w plastry tortillami.
Jeżeli natomiast masz ochotę na pikantny krem pomidorowy z dodatkiem wędzonych chipotles albo zupę kukurydzianą z wyraźną nutą kokosa i świeżego imbiru, złóż zamówienie w lokalu takim jak restauracja Tako. Skorzystaj z pośrednictwa portalu gastronomicznego, np. PizzaPortal.pl i zamów jedzenie z dostawą pod wskazany adres.
1,433 total views, 1 views today