Rzodkiewka nazywana jest „królową nowalijek”. Warzywo to jest nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo zdrowe – zwiera sporo witamin i minerałów. Polecane jest przy odchudzaniu, leczeniu trądziku, wzmocnieniu włosów i paznokci.
Rzodkiewka jest dostępna przez cały rok. Jednakże najwartościowsza i najsmaczniejsza jest w okresie wiosenno – letnim.
Uprawianych jest wiele odmian – różnią się one kształtem, wielkością, kolorem, ostrością smaku. Mamy m.in. rzodkiewki czerwone (najpopularniejsze), białe i czarne. Wszystkie charakteryzują się podobną wartością odżywczą i wpływem na organizm.
Rzodkiewka i jej właściwości zdrowotne:
- zwiększa odporność organizmu (bogate źródło witaminy C)
- działanie bakteriobójcze (związki siarki)
- działanie wykrztuśne (obecność olejków eterycznych, które leczą kaszel i oczyszczają zatoki)
- chroni serce (błonnik utrudnia przyswajanie tłuszczów oraz cholesterolu z posiłków, dzięki czemu mniej jest go we krwi)
- zapobiega nadciśnieniu (duża ilość potasu wypiera sód z organizmu)
- wspomaga pracę układu pokarmowego (rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci, co powoduje usprawnienie wątroby. Olejek gorczycowy zapobiega problemom trawiennym, zaś siarka, którą zawiera, niszczy szkodliwe bakterie obecne w przewodzie pokarmowym)
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn (wspomagając pracę wątroby, nerek, jelit oraz przyśpieszając tempo metabolizmu, rzodkiewki intensyfikują oczyszczanie organizmu z toksyn, jak i ubocznych produktów przemiany materii)
- zapobiega anemii (dzięki obecności żelaza, miedzi, manganu. Owe pierwiastki odgrywają ważną rolę w procesie wytwarzania krwi – żelazo jest głównym składnikiem krwi, zaś miedź zwiększa jego przyswajanie)
- idealna dla osób na diecie (jedna rzodkiewka to tylko 2 kalorie, a cały pęczek to około 20 kcal)
Ważne! Rzodkiewki kumulują azotany obecne w nawozach. Ich nadmiar w organizmie może wywołać biegunki i zatrucia. Nadmiar azotynów ponadto ma działanie kancerogenne, może również uszkodzić hemoglobinę, upośledzić płodność i funkcjonowanie tarczycy.
W celu zmniejszenia ryzyka przekroczenia dopuszczalnej ilości tych związków w organizmie nie powinno się przechowywać warzyw w zamkniętych foliowych torebkach. Nie należy kupować rzodkiewek nienaturalnych rozmiarów, przebarwionych, pokrytych plamami (mogą to być oznaki przewożenia azotem). Ponadto należy przed spożyciem warzywa dokładnie umyć w bieżącej ciepłej wodzie (azotany i azotyny są rozpuszczalne w wodzie).
Rzodkiewka i jej właściwości pielęgnacyjne:
- sprzyja zdrowym włosom (siarka powoduje zmniejszenie wypadania włosów, a także pobudza do wzrostu i hamuje produkcję związków wpływających na przetłuszczanie włosów)
- wzmacnia paznokcie, pomaga w trądziku (obecność siarki oraz sporych ilości potasu poprawia kondycję skóry – szczególnie przy trądziku i skórze łojotokowej)
Ciekawostki:
– Rzodkiewka jest krewniaczką brukselki, kalafiora i brokułów (wszystkie należą do rodziny warzyw kapustowatych) i odmianą rzodkwi zwyczajnej.
– W średniowieczu rzodkiewki uważane były za środek wpływający na jasność umysłu oraz korzystnie regulujący trawienie.
Katarzyna Janina Redmerska
1,724 total views, 1 views today