
Podczas Bożego Narodzenia na świątecznym stole nie może zabraknąć piernika. Jego oszałamiający zapach, nie wspominając już o smaku, to zasługa dodanych przypraw korzennych. Zajadając to przepyszne ciasto, nie zdajemy sobie sprawy, że wpływamy tym samym na nasze zdrowie i urodę. I nie chodzi tu o zbędne kalorie.
Przyprawy korzenne pochodzą z różnych części roślin (nie tylko korzeni). Wszystkie cechuje zbliżony aromat i podobne właściwości – rozgrzewające i pobudzające apetyt.
Cynamon – to jedna z najstarszych przypraw. Otrzymuje się ją z wysuszonej kory młodych pędów cynamonowca. Charakteryzuje się słodkawo – korzennym smakiem i intensywnym aromatem. Przyprawa ta nie tylko rozgrzewa i wzbogaca smak szarlotek, ale również „leczy”:
- wzmacnia żołądek
- pobudza trawienie
- poprawia dopływ krwi do mózgu (dotleniając szare komórki)
- reguluje pracę nerek
Cynamon to również źródło: manganu, żelaza, błonnika, wapnia. Ma właściwości przeciwzapalne oraz bakteriobójcze.
Ta aromatyczna przyprawa skutecznie pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, przyśpieszając przemianę materii.
Korę cynamonową jak i olejek stosuje się w kosmetyce. Rozjaśniają cerę, pomagają zwalczyć trądzik i wypryski. Za sprawą aldehydów zmniejszają ilość bakterii beztlenowych w jamie ustnej, wpływając tym samym na świeży oddech.
Goździk – to ususzone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Charakteryzują się ciemnobrunatną barwą i piekącym smakiem. Przyprawa ta posiada wiele właściwości leczniczych. Olejek lotny, który uzyskuje się z goździków, ma zastosowanie przeciwbólowe i antyseptyczne. Skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzybice. Korzystnie wpływa również na trawienie. Zawarty w goździkach eugenol obniża poziom wolnych rodników, przez co ma działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Eugenol to także siny antyoksydant, wpływa na poprawę wyglądu skóry i włosów.
Wanilia – to storczykowe pnącze. Strąki wanilii nie pachną po zerwaniu i mają kolor ciemnozielony. Obróbka polega na naprzemiennym „poceniu” i suszeniu wanilii. W wyniku tego procesu strąki nabierają charakterystycznej woni. O jakości świadczy krystaliczny biały nalot waniliny. Z czasem strąki stają się ciemne i giętkie. Laska wanilii charakteryzuje się specyficznym zapachem i lekko gorzkawym smakiem.
Wanilia zmiękcza i wygładza skórę. Zwalcza wolne rodniki, jest naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu opóźnia efekty starzenia.
Z lasek wanilii w długotrwałym procesie destylacyjnym uzyskuje się olejek, który ma właściwości tonizujące i łagodzące.
Imbir – to korzeń o wielkiej leczniczej potędze. Ma palący, słodkawo – gorzkawy smak, m.in.:
- ułatwia trawienie
- łagodzi bóle miesiączkowe
- działa przeciwobrzękowo
- polepsza krążenie krwi
- leczy przeziębienia
Olej imbirowy działa wyszczuplająco i antycellulitowo. Sprawia, że skóra staje się gładka i jędrna. Ułatwia metabolizm w tkankach. Dzięki właściwościom antybakteryjnym ma działanie przeciwtrądzikowe.
Kardamon – to nasiona byliny z grupy imbirowatych. Po szafranie jest to najdroższa przyprawa. Ma łagodny gorzkawy smak oraz korzenny aromat z nutką cytrusów. Przyprawa nie tylko reguluje trawienie, ale wpływa również na przemianę materii oraz wspomaga procesy trawienne.
Anyż gwiaździsty – to owoc wyglądem przypominający gwiazdę. Działa przeciwgrzybicznie, bakteriobójczo i moczopędnie, czym wspomaga usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych toksyn.
Gałka muszkatołowa – to nasienie. Ma właściwości rozgrzewające, przeciwreumatyczne i odkażające. To również bogactwo olejków eterycznych. Przyprawa ma także silne właściwości antyoksydacyjne.
Ciekawostki:
– zanim przyprawy korzenne doceniono w kuchni, służyły jako leki, afrodyzjaki, kadzidła
– 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie wpływa na obniżenie poziom cholesterolu
Katarzyna Janina Redmerska
1,581 total views, 1 views today