
Estragon, zwany także bylica estragon oraz bylica draganek – to roślina nie tylko o właściwościach zdrowotnych, ale również bogatych walorach smakowych. Zioło jest powszechnie uprawiane w Hiszpanii, Niemczech i Francji. Występuje dziko od wschodniej Europy aż po Mongolię.
Estragon należy do wyjątkowo aromatycznych roślin i jest uprawiany ze względu na charakterystyczny smak liści – lekko gorzkawy, przypominający anyż.
Ta wieloletnia bylina ma drobne, niepozorne kwiaty skupione w koszyczkach kwiatowych, które początkowo mają barwę kremową, następnie zaś czerwienieją.
Estragon zawiera w sobie dużo:
- witaminy C, w związku z czym wzmacnia odporność, jak i jest doskonałym antyutleniaczem
- witamy A, która ma dobroczynny wpływ na wzrok oraz skórę
Estragon to także minerały:
- magnez
- wapń
- żelazo
- potas
- miedź
- cynk
- mangan
Ponadto zioło bogate jest w składniki takie jak:
- flawonoidy (rutyna oraz kwercetyna) – mające działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne, a także uszczelniające naczynia krwionośne
- olejki eteryczne (estragol i felandren) – o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym, przeciwbólowym
- fitosterole – wpływające na obniżenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL
- garbniki – działające antyseptycznie, bakteriobójczo, przeciwzapalnie oraz ściągająco
- karoten – wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego, działa antyoksydacyjnie
Ważne! Ziele przyśpiesza trawienie oraz stymuluje produkcję soków żółciowych. Estragon można stosować pomocniczo w refluksie przełykowo – żołądkowym.
Oprócz właściwości zdrowotnych, estragon wpływa także dobrze na urodę – płucząc włosy naparem z estragonu poprawia się ukrwienie skóry, dzięki czemu pobudza się włosy do wzrostu, likwiduje łupież. Włosy zachowują zdrowy oraz naturalny wygląd.
Ważne! Estragon dodawany jest do maseczek i innych kosmetyków ujędrniających skórę.
Ciekawostki:
- Estragon jest świetnym zamiennikiem soli.
- W czasach średniowiecznych, pielgrzymi przemierzający odległe szlaki wypychali swoje buty świeżymi gałązkami estragonu, wierząc, że zioło doda im energii na czas długiej wędrówki.
Katarzyna Redmerska
2,453 total views, 1 views today