Jedz zioła – estragon

estragon

Estragon, zwany także bylica estragon oraz bylica draganek – to roślina nie tylko o właściwościach zdrowotnych, ale również bogatych walorach smakowych. Zioło jest powszechnie uprawiane w Hiszpanii, Niemczech i Francji. Występuje dziko od wschodniej Europy aż po Mongolię.

Estragon należy do wyjątkowo aromatycznych roślin i jest uprawiany ze względu na charakterystyczny smak liści – lekko gorzkawy, przypominający anyż.

Ta wieloletnia bylina ma drobne, niepozorne kwiaty skupione w koszyczkach kwiatowych, które początkowo mają barwę kremową, następnie zaś czerwienieją.

Estragon zawiera w sobie dużo:

  • witaminy C, w związku z czym wzmacnia odporność, jak i jest doskonałym antyutleniaczem
  • witamy A, która ma dobroczynny wpływ na wzrok oraz skórę

Estragon to także minerały:

  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • miedź
  • cynk
  • mangan

Ponadto zioło bogate jest w składniki takie jak:

  • flawonoidy (rutyna oraz kwercetyna) – mające działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne, a także uszczelniające naczynia krwionośne
  • olejki eteryczne (estragol i felandren) – o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym, przeciwbólowym
  • fitosterole – wpływające na obniżenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL
  • garbniki – działające antyseptycznie, bakteriobójczo, przeciwzapalnie oraz ściągająco
  • karoten – wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego, działa antyoksydacyjnie

Ważne! Ziele przyśpiesza trawienie oraz stymuluje produkcję soków żółciowych. Estragon można stosować pomocniczo w refluksie przełykowo – żołądkowym.

Oprócz właściwości zdrowotnych, estragon wpływa także dobrze na urodę – płucząc włosy naparem z estragonu poprawia się ukrwienie skóry, dzięki czemu pobudza się włosy do wzrostu, likwiduje łupież. Włosy zachowują zdrowy oraz naturalny wygląd.

Ważne! Estragon dodawany jest do maseczek i innych kosmetyków ujędrniających skórę.

Ciekawostki:

  • Estragon jest świetnym zamiennikiem soli.
  • W czasach średniowiecznych, pielgrzymi przemierzający odległe szlaki wypychali swoje buty świeżymi gałązkami estragonu, wierząc, że zioło doda im energii na czas długiej wędrówki.

 

Katarzyna Redmerska

 

 

629 total views, 2 views today

Dodaj komentarz

Why ask?