Wbrew obiegowej opinii, że banany zanim do nas trafią, raczone są podczas długiej podróży dużą ilością środków chemicznych w celu utrzymania świeżości – w zimie warto jeść banany!
Owoc ten to nie tylko witamina A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, kwas foliowy, beta – karoten. To przede wszystkim bogactwo potasu – pierwiastka odpowiedzialnego za prawidłowe utrzymanie ciśnienia krwi, potrzebnego mięśniom, układowi nerwowemu, regulującego rytm serca.
Wypijanie szklanki soku bananowego dziennie redukuje o 40% zagrożenie udarem. Owoce zawierają w sobie tryptofan – naturalny aminokwas będący naturalnym środkiem ułatwiającym zasypianie. Ponadto podczas rozkładu tryptofanu wytwarza się serotonina – hormon odpowiedzialny za dobre samopoczucie. Rozpuszczalne włókna roślinne obecne w bananie, obniżają poziom cholesterolu całkowitego i LDL.
Regularne spożywanie bananów wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego (błonnik), pobudza jelita do produkcji dobrych bakterii (oligofruktoza i inulina), oczyszcza organizm z toksyn (pektyna).
Banany są jednym z najbogatszych źródeł cynku. Pierwiastek ten nie tylko wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Poprawia także odporność organizmu, pobudza do pracy (m.in. trzustkę i tarczycę), pozytywnie wpływa na wzrok.
Duża obecność antyoksydantów w owocach, wpływa na opóźnienie procesów starzenia się. Antyoksydanty będące naturalnymi przeciwutleniaczami walczą z wolnymi rodnikami – odpowiedzialnymi za powstawanie takich chorób jak nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory.
Mangan, który także znajduje się w bananie, jest niezbędny do prawidłowej budowy oraz funkcjonowania kości, konieczny w profilaktyce osteoporozy (średniej wielkości banan zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek).
Innym ważnym pierwiastkiem jest selen – w organizmie znajduje się w minimalnych dawkach. Selen m.in. wspomaga pracę układu odpornościowego, pobudza organizm do walki z infekcjami oraz zakażeniami, chroni przed miażdżycą.
Warto także robić maseczkę z bananów – uelastycznia skórę, zmiękcza, odświeża, łagodzi podrażnienia.
Ciekawostki:
– banan zastępuje chleb mieszkańcom m.in. Afryki, Indonezji, Indii, Ameryki Środkowej i Południowej.
– pierwsze wzmianki o banach zawarte są w hinduskich poematach epickich (pochodzą z VI w. p.n.e.).
Katarzyna Janina Redmerska
4,106 total views, 1 views today