Jedz zioła – rukiew wodna

Katarzyna Redmerska

Rukiew wodna (Nasturtium officinale) nazywana jest rzeżuchą wodną i należy do kapustowatych. Spotykana jest głównie w strefie klimatu umiarkowanego. Najlepszymi warunkami bytowania są brzegi potoków oraz czyste zbiorniki wodne. Zioło, mimo że wygląda delikatnie, charakteryzuje się mocnym działaniem leczniczym (m.in. oczyszcza krew, poprawia trawienie).

Rukiew wodna jest byliną o ostrym smaku, zbliżonym do pieprzu bądź chrzanu. Rośnie maksymalnie do 80 cm wysokości. Charakteryzuje się małymi, pierzastymi liśćmi i drobnymi białymi kwiatami. Jej owocem jest łuszczyna, której nasiona przypominają nasiona gorczycy.

Zioło jest niezwykle bogate w witaminę C, B1, B6, K oraz E. To także źródło minerałów:

  • żelaza
  • wapnia
  • manganu
  • magnezu
  • cynku

Posiada w swoim składzie także beta – karoten i witaminę A, które są ważnymi przeciwutleniaczami niezbędnymi dla zdrowej skóry oraz oczu.

Roślina zawiera znaczne ilości luteiny i zeaksantyny, dzięki którym karotenoidy, które działają jak przeciwutleniacze – usuwają z organizmu wolne rodniki.

Ważne! Rukiew wodna zawiera izotiocyjaniany, które uważane są za substancje antynowotworowe.

Soczyste liście rukwi wodnej wzmacniają i oczyszczają krew, poprawiają trawienie pobudzając wydzielanie żółci i działają nawilżająco na płuca oraz gardło.

Do innych właściwości zioła należą:

  • poprawia samopoczucie
  • ma działanie wykrztuśne
  • wspomaga leczenie reumatyzmu
  • stanowi środek przeciwzapalny błony śluzowej jamy ustnej
  • posiada działanie moczopędne

Rukiew wodna ma również właściwości pielęgnacyjne – wygładza i poprawia wygląd skóry, osiąga to głównie przez swój wpływ na krew i trawienie.

Ważne! Dzięki zawartości antyoksydantów i beta – karotenu, roślina nazywana jest eliksirem młodości – badania wykazały, że stosowanie rukwi wodnej w ilości 80 gramów przez okres 8 tygodni, usuwa przebarwienia, zmniejsza pory, poprawia kondycję skóry, a także widocznie spłyca zmarszczki.

 

Ciekawostka:

– Egipcjanie podawali robotnikom sok ze świeżej rukwi wierząc, że ten zwiększy wydajność ich pracy.

– Starożytni Grecy nazywali roślinę kardamonem, przekonani, że zwiększa ona intelekt.

 

Katarzyna Redmerska

481 total views, 2 views today

Dodaj komentarz

Why ask?