Za twórcę oryginalnej irish coffee uważa się Joe Sheridana, szefa kuchni na jednym z irlandzkich lotnisk. W latach 40. ubiegłego wieku pewnej mroźnej zimy samolot udający się do Nowego Jorku po kilku godzinach lotu w śnieżycy musiał zawrócić. Żeby rozgrzać zmarzniętych Amerykanów, Sheridan dodał do kawy whisky, a pasażerom dopytującym się, co piją, powiedział, że jest to kawa po irlandzku. Do Stanów Zjednoczonych napój ten trafił za sprawą dziennikarza gazety Los Angeles Chronicle, Stantona Delaplane’a, jednego z pasażerów zimowego lotu. W ten oto sposób irish coffee powoli stała się znana i chętnie pijana na całym świecie.
Proporcje są kwestią gustu
Składniki na jedną porcję irish coffee to 100 ml mocnej kawy (może być z ekspresu lub rozpuszczalna), około 30 ml irlandzkiej whisky (nie szkockiej!), 1-2 łyżeczki trzcinowego lub zwykłego cukru, 50 ml tłustej śmietanki do ubicia oraz wiórki czekoladowe lub kakao do dekoracji.
W wysokiej szklance na nóżce lub szerokim, dużym kieliszku mieszamy whisky z cukrem trzcinowym i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą kawą. Śmietankę ubijamy bez cukru na gładką, puszystą i kremową masę, na tyle delikatną, by nie była zupełnie sztywna. Ostrożnie nakładamy ją łyżeczką na wierzch szklanki. Tak naprawdę proporcje cukru i alkoholu są kwestią gustu, warto więc przed nałożeniem bitej śmietany spróbować kawy i ewentualnie dosłodzić ją lub dolać do niej więcej whisky. Śmietanka ma stanowić jedynie kożuszek, przez który będziemy delektować się główną bohaterką irish coffee, którą jest whisky zmieszana z kawą. Całość dekorujemy na wierzchu startą gorzką czekoladą lub odrobiną sypkiego kakao. Więcej przepisów na kawę uszlachetnioną różnymi rodzajami alkoholi podaje serwis przepisynakawe.pl.
Rekordowa kawa
W poniedziałek 10 listopada 2008 roku w jednym z pubów w Los Angeles przygotowano największą na świecie kawę po irlandzku. Zużyto 10 litrów whisky, 36 litrów kawy, półtora kilograma cukru i 4 litry śmietany. Miejsce ustanowienia nowego rekordu nie jest przypadkowe. Stało się to w pierwszym lokalu w USA, w którym w latach 40. zaczęto serwować kawę po irlandzku. Rekordowa irish coffee została zaserwowana w wykonanym na specjalne zamówienie wysokim naczyniu. Samo nalewanie do niego składników trwało ponad 20 minut. Przygotowany napój nadawał się do picia i z pewnością przyniósł wiele radości mieszkańcom Miasta Aniołów.
3,167 total views, 1 views today