Śliwka węgierka o lekko wydłużonym kształcie i fioletowej barwie kojarzy się z jesienią, ponieważ dojrzewa we wrześniu, gdy kończą się wakacje.
Najlepsze są węgierki z końca października – naznaczone pierwszymi przymrozkami. Skórka owoców jest miło pomarszczona, a wnętrze niebiańsko słodkie.
Mimo że istnieje wiele odmian śliwek, śliwka węgierka cieszy się największą popularnością.
Owoce jemy pod różną postacią: świeże, jako dodatek do ciast, jak i robimy z nich przepyszne powidła. Spożywamy również suszone śliwki, chętnie dodajemy je do potraw wzbogacając dzięki temu ich smak.
Śliwki węgierki są bogate w witaminy: A,B,C,K,B6. Zawierają również polifenole (naturalne przeciwutleniacze, które dobrze działają na organizm ludzki. Na przykład mają one dobroczynny wpływ na skórę, która jest dzięki nim gładsza).
Dzięki witaminom C i K obecnym w owocach, ich spożywanie wspomaga przepływ krwi i wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych.
Śliwki wspomagają pracę jelit, są skutecznym środkiem na problemy z zaparciami.
Działają również antyoksydacyjnie, a więc mogą również zapobiegać nowotworom.
Węgierka to również błonnik i minerały:
- potas
- wapń
- żelazo
- magnez
Opisując śliwkę węgierkę nie można zapomnieć również o jej suszonej „wersji”. Pomimo że suszona ma o wiele więcej kalorii (360 kalorii w 100 gramach), to pod wieloma względami jest ona bardziej cenna niż jako świeży owoc. Zawiera pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika. To również bogate źródło fosforu i żelaza.
Suszona śliwka ma działanie przeczyszczające, reguluje także pracę układu pokarmowego.
Wbrew pozorom suszona śliwka pomimo dużej wartości kalorycznej, jest również skuteczna w odchudzaniu. Powoduje uczucie sytości jest więc rewelacyjna jako przekąska. Przyśpiesza metabolizm, przeczyszcza jelita, hamuje wchłanianie cukru i cholesterolu.
Ciekawostki:
- jedząc trzy śliwki dziennie wzbogacimy organizm o magnez i witaminę B6 na tyle, że skutecznie wpłynie to na nasz układ nerwowy. Uregulujemy poziom cholesterolu, śliwki także zadziałają przeciwmiażdżycowo
- jedząc trzy, cztery śliwki dziennie możemy uchronić się przed rozwojem raka jelita grubego
Katarzyna Janina Redmerska – dziennikarka, felietonistka, pisarka. Związana m.in.: z „Gazetą Prowincjonalną Ziemi Kłodzkiej BRAMA”, „Nieznanym Światem”, „Libertasem”.
10,327 total views, 1 views today