Mięta nie tylko pięknie pachnie i ciekawie smakuje – od lat nieprzerwanie odgrywa istotną rolę w ziołolecznictwie. Jej obecność w każdej apteczce jest obowiązkowa. Pomaga m.in. na dolegliwości żołądkowe, niezastąpiona przy nerwobólach, ma działanie uspokajające.
Na mięcie poznali się już starożytni Rzymianie i Grecy – stosowali zioło nie tylko, jako dodatek do potraw, ale również, jako skuteczny lek.
Mięta rośnie na terenach Europy, Azji, a także Ameryki Północnej. Istnieje niemal 30 odmian tej rośliny – wszystkie charakteryzują się takimi samymi właściwościami leczniczymi oraz zastosowaniem.
Jest to roślina wieloletnia (długo uprawiana w tym samym miejscu – dziczeje). Osiąga 30 – 90 cm wysokości. Liście i łodygi mają kolor ciemnozielony. Liście na dolnej stronie są barwy czerwonawo – fioletowej. Mają ząbkowane brzegi i są ostro zakończone. Układają się na łodydze naprzeciwlegle. Mięta kwitnie drobnymi, fioletowymi kwiatami.
Ważne! Najpopularniejsza jest mięta pieprzowa, która powstała z naturalnego skrzyżowania trzech dziko rosnących gatunków.
Zioło swoje działanie lecznicze zawdzięcza głównie obecności olejku eterycznego, który pozyskiwany jest z liści oraz ziela rośliny. W swoim składzie ma on:
- mentol (m.in. działa antyseptycznie, przeciwwirusowo, przeciwbólowo)
- flawonoidy (dzięki tym przeciwutleniaczom mięta charakteryzuje się właściwościami rozkurczającymi)
- garbniki (działanie przeciwzapalne i ściągające)
- gorycze (pozytywnie działające na układ trawienny)
Ponadto w olejku znajdziemy m.in. mentofuran, menton, octan mentolu, walerianian mentolu, felandren, pinen, cyneol, tymol. A także:
- kwas askorbinowy
- karoten
- rutyna
- kwas oleanowy i ursulowy
- witaminy (C i A)
- pierwiastki (żelazo, wapń, potas, magnez)
Herbata miętowa reguluje procesy trawienne oraz usprawnia perystaltykę jelit. Ponadto hamuje apetyt i zmniejsza ochotę na słodycze, dzięki czemu skuteczna jest w trakcie odchudzania. Nie można także zapominać o jej działaniu uspokajającym.
Ważne! Zalecana dla kobiet w ciąży – dobrze wpływa na poranne mdłości. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać dwóch szklanek w ciągu dnia.
Inne właściwości mięty:
- stosowana do płukania ust w stanach zapalnych jamy ustnej
- pomocna w przeziębieniu (rozrzedza śluz oraz łagodzi ból gardła)
- inhalacje przy nieżycie oskrzeli oraz gardła
- pomocna w leczeniu nieżytu nosa
Ważne! Skutecznie łagodzi objawy Zespołu Jelita Drażliwego.
Mięta z powodzeniem stosowana jest również w przemyśle perfumeryjno – kosmetycznym:
- olejek miętowy dodaje się do perfum, świeczek zapachowych, past, produktów przeznaczonych do kąpieli
- olejek miętowy ma właściwości zmiękczające (wygładza skórę ust, działa kojąco na spierzchnięte wargi)
- oczyszcza pory, zmniejsza wydzielanie się sebum (składnik kremów, toników kojących skórę)
- pomaga zwalczyć łupież, przyśpiesza wzrost włosów, wygładza i likwiduje problem puszenia (składnik produktów do pielęgnacji włosów)
- właściwości dezynfekujące, zapobiega powstawaniu grzybów
Ważne! Mięta jest wykorzystywana w celu łagodzenia objawów problemów dermatologicznych (właściwości kojące oraz przeciwzapalne) – środek stosowany na owrzodzenia, obrzęki skórne, opryszczkę.
Ciekawostki:
– nazwa Mentha, pochodzi od greckiej nimfy Mintho, będącej podziemną kochanką Hadesa. Chcący uchronić ją przed zazdrością żony, zamienił ją w roślinę mięty.
– mięta w starożytności uznawana była za symbol mądrości oraz wiedzy. Rzymscy adepci filozofii przybierali głowę miętowymi wiankami.
Katarzyna Redmerska
2,342 total views, 1 views today