Jedz zioła – mięta

mięta

Mięta nie tylko pięknie pachnie i ciekawie smakuje – od lat nieprzerwanie odgrywa istotną rolę w ziołolecznictwie. Jej obecność w każdej apteczce jest obowiązkowa. Pomaga m.in. na dolegliwości żołądkowe, niezastąpiona przy nerwobólach, ma działanie uspokajające. 

Na mięcie poznali się już starożytni Rzymianie i Grecy – stosowali zioło nie tylko, jako dodatek do potraw, ale również, jako skuteczny lek.

Mięta rośnie na terenach Europy, Azji, a także Ameryki Północnej. Istnieje niemal 30 odmian tej rośliny – wszystkie charakteryzują się takimi samymi właściwościami leczniczymi oraz zastosowaniem.

Jest to roślina wieloletnia (długo uprawiana w tym samym miejscu – dziczeje). Osiąga 30 – 90 cm wysokości. Liście i łodygi mają kolor ciemnozielony. Liście na dolnej stronie są barwy czerwonawo – fioletowej. Mają ząbkowane brzegi i są ostro zakończone. Układają się na łodydze naprzeciwlegle. Mięta kwitnie drobnymi, fioletowymi kwiatami.

Ważne! Najpopularniejsza jest mięta pieprzowa, która powstała z naturalnego skrzyżowania trzech dziko rosnących gatunków.

Zioło swoje działanie lecznicze zawdzięcza głównie obecności olejku eterycznego, który pozyskiwany jest z liści oraz ziela rośliny. W swoim składzie ma on:

  • mentol (m.in. działa antyseptycznie, przeciwwirusowo, przeciwbólowo)
  • flawonoidy (dzięki tym przeciwutleniaczom mięta charakteryzuje się właściwościami rozkurczającymi)
  • garbniki (działanie przeciwzapalne i ściągające)
  • gorycze (pozytywnie działające na układ trawienny)

Ponadto w olejku znajdziemy m.in. mentofuran, menton, octan mentolu, walerianian mentolu, felandren, pinen, cyneol, tymol. A także:

  • kwas askorbinowy
  • karoten
  • rutyna
  • kwas oleanowy i ursulowy
  • witaminy (C i A)
  • pierwiastki (żelazo, wapń, potas, magnez)

Herbata miętowa reguluje procesy trawienne oraz usprawnia perystaltykę jelit. Ponadto hamuje apetyt i zmniejsza ochotę na słodycze, dzięki czemu skuteczna jest w trakcie odchudzania. Nie można także zapominać o jej działaniu uspokajającym.

Ważne! Zalecana dla kobiet w ciąży – dobrze wpływa na poranne mdłości. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać dwóch szklanek w ciągu dnia.

Inne właściwości mięty:

  • stosowana do płukania ust w stanach zapalnych jamy ustnej
  • pomocna w przeziębieniu (rozrzedza śluz oraz łagodzi ból gardła)
  • inhalacje przy nieżycie oskrzeli oraz gardła
  • pomocna w leczeniu nieżytu nosa

Ważne! Skutecznie łagodzi objawy Zespołu Jelita Drażliwego.

Mięta z powodzeniem stosowana jest również w przemyśle perfumeryjno – kosmetycznym:

  • olejek miętowy dodaje się do perfum, świeczek zapachowych, past, produktów przeznaczonych do kąpieli
  • olejek miętowy ma właściwości zmiękczające (wygładza skórę ust, działa kojąco na spierzchnięte wargi)
  • oczyszcza pory, zmniejsza wydzielanie się sebum (składnik kremów, toników kojących skórę)
  • pomaga zwalczyć łupież, przyśpiesza wzrost włosów, wygładza i likwiduje problem puszenia (składnik produktów do pielęgnacji włosów)
  • właściwości dezynfekujące, zapobiega powstawaniu grzybów

Ważne! Mięta jest wykorzystywana w celu łagodzenia objawów problemów dermatologicznych (właściwości kojące oraz przeciwzapalne) – środek stosowany na owrzodzenia, obrzęki skórne, opryszczkę.

Ciekawostki:

– nazwa Mentha, pochodzi od greckiej nimfy Mintho, będącej podziemną kochanką Hadesa. Chcący uchronić ją przed zazdrością żony, zamienił ją w roślinę mięty.

– mięta w starożytności uznawana była za symbol mądrości oraz wiedzy. Rzymscy adepci filozofii przybierali głowę miętowymi wiankami.

Katarzyna Redmerska

650 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?