Jedz zioła – kolendra

kolendra

 Kolendra (coriandrum sativum) jest rośliną, której pochodzenie nie jest do końca poznane. Badania wskazują na jej północno – afrykańskie korzenie. Wykorzystywana jest powszechnie nie tylko w kuchni europejskiej, ale także w Chinach, Indiach, Ameryce Łacińskiej – nadaje potrawom szczególny smak.  Oprócz właściwości gastronomicznych, kolendra posiada również walory zdrowotne (m.in. bakteriobójcze, ułatwiające gojenie). 

Kolendra należy do roślin całorocznych. Liście wyrastają z kolczastych łodyg o długości 40 – 60 cm.

Ważne! Wszystkie części rośliny są jadalne. Najczęściej jednak wykorzystywane są liście, przez wzgląd na najbardziej intensywny smak.

Kolendra to bogactwo witamin: A, K, B, C, E. Ponadto znajdziemy w roślinie dużą porcję minerałów oraz składników odżywczych:

  • potas
  • wapń
  • magnez
  • fosfor

Zioło charakteryzuje się sporym wachlarzem właściwości zdrowotnych, do których należą m.in.

  • silne właściwości odtruwające (oczyszcza organizm z metali ciężkich takich jak ołów, rtęć)

Ważne! Kolendra posiada zdolność wiązania metali ciężkich i wydalania ich z organizmu.

  • działanie antybakteryjne (zawiera citronellol, doskonały środek antyseptyczny)

Ważne! Kolendra odświeża oddech, przyśpiesza gojenie ran w jamie ustnej.

  • pomaga w dolegliwościach żołądkowych (stosowana jako środek na niestrawność, wzdęcia oraz zgagę).
  • chroni przed stresem oksydacyjnym (zawarta w roślinie kwercetyna ochrania organizm przed wolnymi rodnikami)
  • silny antyoksydant (kolendra zawiera dużo przeciwutleniaczy)

Napar z nasion działa wykrztuśnie, pomaga w przeziębieniu i innych stanach zapalnych dróg oddechowych.

Ponadto przyprawa bogata jest w błonnik. Pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a jednocześnie zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi (HDL).

Ważne! Jest środkiem rozkurczowym, może więc łagodzić bóle menstruacyjne. Zioło jest także wykorzystywane przez kobiety karmiące piersią – pobudza wytwarzanie mleka podczas laktacji.

Olejek z kolendry stosuje się z powodzeniem w kosmetyce – służy do aromatyzowania mydeł, perfum, wód toaletowych, a także środków higieny.

Ciekawostki:

– wypicie szklanki naparu z kolendry przed snem poprawia jakość wypoczynku.

– kolendra pobudza pracę mózgu i zwiększa jego wydolność.

 

 Katarzyna Redmerska

  

746 total views, 2 views today

Dodaj komentarz

Why ask?