Jedz zioła – estragon

estragon

Estragon, zwany także bylica estragon oraz bylica draganek – to roślina nie tylko o właściwościach zdrowotnych, ale również bogatych walorach smakowych. Zioło jest powszechnie uprawiane w Hiszpanii, Niemczech i Francji. Występuje dziko od wschodniej Europy aż po Mongolię.

Estragon należy do wyjątkowo aromatycznych roślin i jest uprawiany ze względu na charakterystyczny smak liści – lekko gorzkawy, przypominający anyż.

Ta wieloletnia bylina ma drobne, niepozorne kwiaty skupione w koszyczkach kwiatowych, które początkowo mają barwę kremową, następnie zaś czerwienieją.

Estragon zawiera w sobie dużo:

  • witaminy C, w związku z czym wzmacnia odporność, jak i jest doskonałym antyutleniaczem
  • witamy A, która ma dobroczynny wpływ na wzrok oraz skórę

Estragon to także minerały:

  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • miedź
  • cynk
  • mangan

Ponadto zioło bogate jest w składniki takie jak:

  • flawonoidy (rutyna oraz kwercetyna) – mające działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne, a także uszczelniające naczynia krwionośne
  • olejki eteryczne (estragol i felandren) – o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym, przeciwbólowym
  • fitosterole – wpływające na obniżenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL
  • garbniki – działające antyseptycznie, bakteriobójczo, przeciwzapalnie oraz ściągająco
  • karoten – wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego, działa antyoksydacyjnie

Ważne! Ziele przyśpiesza trawienie oraz stymuluje produkcję soków żółciowych. Estragon można stosować pomocniczo w refluksie przełykowo – żołądkowym.

Oprócz właściwości zdrowotnych, estragon wpływa także dobrze na urodę – płucząc włosy naparem z estragonu poprawia się ukrwienie skóry, dzięki czemu pobudza się włosy do wzrostu, likwiduje łupież. Włosy zachowują zdrowy oraz naturalny wygląd.

Ważne! Estragon dodawany jest do maseczek i innych kosmetyków ujędrniających skórę.

Ciekawostki:

  • Estragon jest świetnym zamiennikiem soli.
  • W czasach średniowiecznych, pielgrzymi przemierzający odległe szlaki wypychali swoje buty świeżymi gałązkami estragonu, wierząc, że zioło doda im energii na czas długiej wędrówki.

 

Katarzyna Redmerska

 

 

141 total views, 11 views today

Dodaj komentarz

Why ask?