Jedz zioła – cząber ogrodowy

cząber

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) pochodzi ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Od XI w. jest uprawiany w Europie. To pożyteczna przyprawa kuchenna – używana m.in. do zup, tłustych mięs, warzyw strączkowych. Ziele oprócz walorów przyprawowych, jest również skutecznym lekiem – posiada m. in. właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, wykrztuśne.

Cząber, jako przyprawa ma szerokie zastosowanie, wszystko za sprawą ostrego, pieprznego smaku oraz wyrazistego korzennego aromatu. Jest to roślina jednoroczna, łodyga osiąga wysokość 30 – 40 cm, jest silnie rozgałęziona, często zabarwiona na czerwono. Liście są wąskie i ciemnozielone. Białe bądź różowe kwiaty wyrastają z kątów górnych liści od czerwca do września. Roślina należy do miododajnych. Cząber, jak mało, która przyprawa, świetnie nadaje się do suszenia.

Jak była mowa powyżej, cząber ogrodowy nie charakteryzuje się tylko i wyłącznie walorami smakowymi, ale ponadto także zdrowotnymi. Główną substancją czynną ziela jest olejek eteryczny.

Ważne! Roślina najwięcej olejków eterycznych produkuje krótko przed i w trakcie kwitnienia.

Cząber to także garbniki oraz żywice. Ponadto witamina A, C, z grupy B, PP, błonnik, jak i dużo składników mineralnych:

  • jod
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo

Ważne! Cząber jest idealnym sposobem na dostarczenie organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

Roślina dobrze wpływa na ciśnienie krwi oraz wzmacnia serce. Działa korzystnie na układ odpornościowy. Inne właściwości lecznicze cząbru to:

  • moczopędne
  • przeciwbólowe
  • poprawiające trawienie
  • pobudzające apetyt

Cząber można stosować przy biegunkach oraz wzdęciach, a także niedokrwistości i bólu gardła. Ponadto ma zastosowanie przy stanach zapalnych skóry (zewnętrznie), jak i łagodzi bolące miejsca od ukąszenia owadów.

Roślina ma również zastosowanie w kosmetyce – idealnie sprawdza się jako składnik maseczek ściągających. Osoby mające tłustą cerę powinny przemywać twarz naparem z tego zioła.

 

Ciekawostki:

– w czasach Antycznych cząber był ceniony jako lek oraz przyprawa.

– w średniowieczu wierzono w magiczną moc cząbru i to, że po spożyciu pobudza do podejmowania szlachetnych czynów.

Katarzyna Redmerska

 

 

319 total views, 6 views today

Dodaj komentarz

Why ask?