Jedz zioła – bazylia

bazylia

Bazylia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych ziół. Charakteryzuje się intensywnym, aromatycznym zapachem. Ma smak lekko korzenny z nutką cierpko – słodkawą. 

Bazylia znana już była w starożytności – uznawano ją za lecznicze zioło o magicznej mocy. Do Europy przywędrowała za czasów panowania Aleksandra Wielkiego w IV w p.n.e. Żołnierze powracający z licznych wojen, przywozili aromatyczną roślinę z krajów azjatyckich i z powodzeniem rozprzestrzeniali ją po śródziemnomorskiej Europie.

Zioło oprócz walorów smakowych, charakteryzuje się właściwościami zdrowotno – pielęgnacyjnymi.

Rozróżniamy pięć gatunków bazylii:

  • pospolita
  • czerwona
  • grecka
  • cynamonowa
  • cytrynowa

Ważne! Wraz z m.in. rozmarynem, tymiankiem, szałwią – należy do ziół prowansalskich.

Witaminy w bazylii: A, E, beta – karoten, B2, niacyna, B6, kwas foliowy, C.

Minerały w bazylii: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź mangan.

Spore ilości witaminy A, jakie posiada w sobie bazylia, pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji wzroku, w tym przeciwdziałaniu występowania nocnej ślepoty. Ponadto:

  • ma właściwości przeciwbólowe
  • ogranicza obrzęki stawów
  • wspomaga pracę układu trawiennego (poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmów)
  • wspomaga pracę układu nerwowego
  • zapobiega skurczom żołądka (pobudza wydzielanie soku trawiennego)
  • działa przeciwdepresyjnie
  • poprawia nastrój
  • pomaga zwalczyć bezsenność
  • zmniejsza nadpobudliwość

Ważne! Bazylia odpowiada za wyostrzenie zmysłów, pamięci, zmniejszenie poziomu cholesterolu.

Bazylia to również świetny środek dezynfekcyjny oraz bakteriobójczy – dentyści polecają płukanie nią gardła po zabiegach stomatologicznych.

Może być stosowana także do wykonywania okładów leczniczy przy skaleczeniach oraz trudno gojących się ranach.

Bazylia z powodzeniem sprawdza się również, jako środek pielęgnacyjny:

  • olejek eteryczny pozyskiwany z rośliny, używany jest do wyrobu perfum oraz mydła
  • pomaga w usuwaniu zmian skórnych (składnik toników i kremów oczyszczających oraz antyseptycznych)
  • dzięki występującym w niej przeciwutleniaczom, stosowana jest w produktach kosmetycznych do ochrony przed słońcem
  • jest składnikiem eterycznych olejków do kąpieli

Ważne! Zawarty w bazylii kwas ursolowy hamuje działanie elastazy, a to skutkuje zatrzymaniem procesu degradacji elastyny. Włókna elastynowe po pewnym czasie ulegają procesowi rekonstrukcji, a zmarszczki się zmniejszają. Dowodzi to o możliwości zastosowania bazylii w produktach „anti – age”.

 

Ciekawostki:

– badania dowodzą, że kilka odmian bazylii ma działanie przeciwzapalne porównywalne z działaniem leków, i może skutecznie zwalczać opuchliznę oraz bóle reumatyczne.

– bazylię należy dodawać do potraw pod koniec gotowania (wysoka temperatura niszczy jej aromat).

 

   Katarzyna Redmerska

 

   

816 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?