„J” jak jajko

j jak jajko

 

Wkrótce Wielkanoc – czas, w którym nie tylko objadamy się jajkami w przeróżnej postaci, ale także napawamy pięknem pisanek. Postanowiłam więc w związku z tym przedstawić tym razem właściwości zdrowotne i te, które mają wpływ na urodę, jakie posiada – jajko!

Od dawna pokutuje opinia, że jajka, to cholesterol. Owszem, są bogate w cholesterol (jedno jajko ma go ponad 200 mg), zaś dzienna dopuszczalna dawka dla dorosłego człowieka, to 300 mg. Jednak jak dowodzą badania, w przypadku osoby zdrowej nie ma to zupełnie znaczenia, bo organizm sam potrafi kontrolować poziom cholesterolu. Sytuacja ma się inaczej jeżeli chodzi o osoby mające problem z cholesterolem, ale w takim przypadku wcale nie trzeba rezygnować z jajek, tylko ograniczyć ich spożycie do 2 – 3 w tygodniu.

Jajka to źródło białka. Charakteryzuje się najbogatszym składem nie tylko aminokwasowym, ale zawiera również wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne (organizm ludzki ich nie wytwarza).

Kolejnym istotnym składnikiem jest lecytyna – działa przeciwmiażdżycowo, odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pokarmowego. Jajka zawierają karotenoidy (luteinę, zeaksantynę), są to naturalne przeciwutleniacze, zapobiegają powstawaniu chorób oczu związanych z wiekiem np.: zaćmy.

Jajka to również witaminy: A, B, E, D (oprócz witaminy C) oraz minerały: jod, fosfor, żelazo. Najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku.

Nie można zapominać o właściwościach i wpływie jajka na urodę. Uwaga! Kurze jajka pomagają wzmocnić naturalną strukturę włosa. Wszystko dzięki składnikom odżywczym jakie posiadają – szczególnie w żółtku, gdzie jest duża ilość witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także przeciwutleniaczy (witaminy E, beta -karotenu). Jednonienasyconych, nasyconych kwasów tłuszczowych, oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Warto więc robić maseczki do włosów, które będą na bazie żółtek. Jak i myć po prostu włosy samym żółtkiem (miesięczna kuracja zdecydowanie je wzmocni oraz odżywi).

Maseczki możemy robić również na twarz – zawarte w jajku białko, ma właściwości ściągające i odmładzające.

Maseczkę z samego żółtka warto stosować w przypadku skóry suchej, skłonnej do zaczerwienień i łuszczenia się.

Maseczkę z białka poleca się do skóry nadmiernie tłustej. Zawarte w białku składniki powodują zmniejszenie aktywności gruczołów łojowych. Ponadto białko w naturalny sposób rozświetla skórę i dodaje jej blasku.

 

Ciekawostki: 

  •  Cholesterol występuje tylko w żółtku, białko nie ma go wcale.
  •  Jajka na twardo nasilają dolegliwości trawienne. Osoby, które mają delikatny układ pokarmowy, powinny z takiej opcji jajka zrezygnować. Bez obaw zaś mogą jeść jajka na miękko, omlety, czy jajecznicę.

Katarzyna Janina Redmerska

 

 

1,657 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?