Alergia – plaga XXI wieku

dieta

Alergia to jedno z trzech najczęściej występujących schorzeń przewlekłych. Przez lekarzy okrzyknięta plagą XXI wieku. Szacuje się, że problem ten dotyczy ponad 70% dzieci  z dużych miast w wieku przedszkolnym i szkolnym – mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. –  Świadomość i szerzenie wiedzy na temat alergii jest kluczowa w walce z tym schorzeniem. Dlatego właśnie alergie są jednym z podstawowych zagadnień, na których skupiamy się w IV edycji programu edukacyjnego”.

200-250 milionów ludzi na całym świecie może mieć alergię pokarmową – podaje Światowa Organizacja Alergii (WAO)[1]. Według danych pochodzących z programu ECAP[2] Polska znajduje się w czołówce krajów pod względem występowania objawów alergicznych. Częstotliwość występowania niepożądanych reakcji na pokarmy będzie wzrastać z każdym kolejnym rokiem, szczególnie w krajach wysoko uprzemysłowionych, gdzie poziom zanieczyszczenia środowiska jest stosunkowo duży – mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Posiadając większą wiedzę na temat alergii, jej potencjalnych przyczyn, czynników jakie ją wywołują oraz sposobów radzenia sobie z nią możemy zwiększyć komfort naszego życia, a także skuteczniej jej zapobiegać. Edukacja na temat zapobiegania chorobom cywilizacyjnym takim jak alergia czy otyłość to jedno z głównych założeń IV edycji programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – edukacja przez zabawę

Właśnie ruszyła IV edycja programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII, której inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jej celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.

Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Pobudzamy kreatywność

Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.

Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.

[1] https://www2.pta.med.pl/uploads/files/pl/strony/strefa-czlonkowska/biala-ksiega-alergii/biala_ksiega_alergii.pdf
[2] Epi­de­mio­lo­gia Cho­rób Aler­gicz­nych w Pol­sce http://www.pokonacalergie.org/statystyka-alergii-w-polsce-i-na-swiecie/184/

Informacje o programiePORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.Partnerem akcji jest Foods by Ann – marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.

 

1,433 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Why ask?