Czereśniami zajadali się już nasi przodkowie w erze kamienia łupanego.
Kochanka króla Francji Ludwika XV – hrabina du Barry stosowała maseczki z czereśni, dzięki czemu wyglądała zdumiewająco młodo nawet w wieku 50 lat. Głosiła również opinię, że swoją dobrą kondycję zawdzięcza diecie czereśniowej. Niestety „czereśnie” nie uchroniły ją od gilotyny.
Owoc czereśni począwszy od jego miąższu poprzez pestkę, a na ogonku skończywszy – to zdrowie.
Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców – apetycznie wyglądają, przepięknie pachną, a smakują po prostu rewelacyjnie.
W 80% składają się z wody, pozostałe 20%, to witaminy i minerały.
W miąższu znajdują się między innymi witaminy: A,B1,B2,B3,B5,B6,C,K.
Dzięki obecności witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B5, czereśnie są skuteczne w walce z artretyzmem.
Czereśnia, to również bomba minerałów jak:
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas (w 100g jest aż 275mg)
- jod (w 100g owoców jest 330mg tego pierwiastka. Czereśnie mają więcej jodu, niż dorsz i inne ryby morskie)
Dzięki obecności potasu, usuwają z organizmu nadmiar soli i dobroczynnie wpływają na serce, nerki oraz stawy.
Duża zawartość jodu wspomaga pracę tarczycy i wpływa na przemianę materii.
Czereśnie mają właściwości dietetyczne – regulują żołądek i usuwają fermentacje gnilną.
Mają niewiele kalorii (100g, to tylko 60 kcal). Polecane są podczas odchudzania – regulują przemianę materii, pobudzają spowolnione trawienie, pobudzają pracę trzustki oraz perystaltykę jelit.
Z ogonków czereśni przygotowuje się napary i herbatki, które są sprawdzonym lekiem w walce z chorobami układu moczowego.
Upiększające właściwości czereśnie zawdzięczają kompozycji witam i minerałów, które działają na organizm odtruwająco.
Systematyczne jedzenie tych owoców wpływa na stan naszej skóry – staje się bardziej napięta i jędrna (zasługa witaminy C i A). Wystarczy przez miesiąc jeść dwie porcje czereśni (każda po 25dag), a zauważymy korzystny wpływ na urodę.
Czereśnie są bardzo bogate w przeciwutleniacze – substancje zabijające wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się.
Wyciąg z czereśni odżywia cebulki włosowe, a co za tym idzie pobudza wzrost włosów.
Współczesna kosmetyka wykorzystuje właściwości czereśni – wiele kremów zawiera wyciąg z tych owoców.
Antyoksydanty, sole mineralne i witaminy zawarte w owocach stosowane są także w zabiegach kosmetycznych.
Ciekawostki:
-
czereśnie mają właściwości przeciwbólowe (20 owoców działa jak dwie tabletki aspiryny)
-
pół kilograma czereśni pokrywa w 75% dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C
Katarzyna Janina Redmerska – dziennikarka, felietonistka, pisarka. Związana m.in.: z „Gazetą Prowincjonalną Ziemi Kłodzkiej BRAMA”, „Nieznanym Światem”, „Libertasem”.
2,701 total views, 3 views today